Együtt küzd az etióp és a szomáli hadsereg

Új front nyílt Szomáliában a muzulmán milícia ellen

Az etióp hadsereg újabb frontot nyitott Szomáliában az al-Shabaab szélsőséges muzulmán milícia ellen, a szomáli hadsereggel szövetségben heves harcot vívott annak fegyvereseivel szombaton az etióp határ közelében lévő egyik városban, és állítása szerint elűzte őket onnét.

2011.12.31 13:57MTI

Több száz etióp és szomáli katona özönlötte el a határtól 45 kilométerre lévő Beledweyne várost. Összecsaptak az al-Shabaab fegyvereseivel, akik ezután elvonultak a városból. De az etióp katonák bevonulása miatt elmenekült több száz lakos is. A katonák sok házat átkutattak - állították helyi lakosok.
   
A szomáliai fegyveres konfliktusokban a lakosok ilyen esetekben általában az iszlamistákat támogatják, mintsem a megszállónak tekintett külföldi erőket.
   
Egy szomáliai tiszt Beledweynéből azt közölte az AP-vel telefonon, hogy már teljesen ellenőrzésük alatt tartják a várost, és a következő órákban nyomulnak tovább  a milicisták után. Az al-Shabaab viszont azt írta Twitter-profiljára, hogy a harcok még folynak a városban, és fegyvereseik megöltek több tucatnyi etióp katonát. 
   
Az al-Shabaabnak mint a legerősebb szomáliai lázadószervezetnek így már három fronton kell harcolnia külföldi erők ellen. A kenyai hadsereg már október közepén bevonult Szomália déli részébe, majd novemberben nyitotta meg első szomáliai frontját az etióp hadsereg, akkor még csak a kenyai-etiópiai-szomáliai hármas határ térségében. Beledweyne ettől a térségtől északkeletre található.
   
Az észak-szomáliai Szomáliföld kivételével az ország többi része 1991 óta a hadurak martaléka, s Mogadishuban az Afrikai Unió ugandai, burundi, valamint újabban dzsibuti békefenntartó katonái (AMISOM) őrködnek azon, hogy a nemzetközileg elismert "átmeneti szövetségi kormány" fennhatósága legalább a fővárosban szilárd legyen. Az al-Shabaab uralja az éhínség sújtotta ország középső és déli részének kiterjedt területeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.