Ezerszer lassabb az iPad-nál

Magas áron vitték el az első Apple gépet

Bár processzora ezerszer lassabb az iPad készülékénél, az első Apple-számítógép mégis a táblagép árának több százszorosáért kelt el egy Londonban rendezett árverésen.

2010.11.24 10:13MTI

Az Apple-1 elnevezésű sorozatból mindössze kétszáz darabot gyártottak. A Christie's aukciós ház árverésén 133 250 fontot (43,24 millió forintot) adtak azért a példányért, amelyhez Steve Jobs, a számítástechnikai vállalat társalapítója aláírásával ellátott kísérőlevél is társult.

Az 1976-os gyártmányt akkoriban még burkolat, tápegység, billentyűzet, illetve monitor nélkül árulták. Ennek ellenére az Apple-1 volt az első személyi számítógép, amely teljesen készre szerelt alaplapot tartalmazott.

Az első Apple-1 annak idején 666,66 dollárba került - 1977-ig volt kapható -, és a szállítmány feladási címe Steve Jobs szüleinek háza volt. Az árverésre kínált darab azért is rendkívüli, mert minden egysége eredeti dobozában található, ráadásul megmaradt az a levél is, amelyet a géppel együtt az Apple elnök-vezérigazgatójának eredeti aláírásával küldtek.

Az ereklyének számító gépre egy olasz üzletember és gyűjtő, Marco Boglione csapott le telefonos liciten. Az új tulajdonos fivére személyesen is jelen volt az aukción, amelynek végén azt mondta, hogy bátyja üzemképessé akarja tenni a masinát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.