Izmosodik a személyi számítógépek piaca

Notebookokkal erősít az Apple

Az iPhone és az iPad sikere után az Apple a világ legvékonyabb notebookjaként bemutatott MacBook Air frissítésével és új operációs rendszerrel kíván erősíteni a személyi számítógépek piacán.

2010.10.21 10:38MTI

Steve Jobs, az amerikai informatikai vállalat elnök-vezérigazgatója a szokásához híven személyesen mutatta be az Apple Macintosh termékpalettáját érintő változásokat.

A notebook és netbook átmenetének tekintett, két évvel ezelőtt bemutatott, 13 colos képátlójú MacBook Air kisebb, 11,6 colos változattal egészült ki.

A mozgó alkatrészt nem tartalmazó, optikai meghajtó nélküli számítógép ára is csökkent, a 64 GB-os SSD-meghajtóval (félvezetőalapú szilárdtestmeghajtóval) szerelt változatot 999 dollárért (198 ezer forintért) kínálják az amerikai piacon.

A szerdai bemutatón Jobs kifejtette, hogy eljön majd az idő, amikor minden notebook olyan lesz, mint a most bemutatott Air.


Elemzők szerint az Apple vezére egyértelmű jelzést adott az iparágnak, amely már korábban is sok ötletet vett át az iPodok révén a digitális zenehallgatást is forradalmasító vállalattól.

Az Apple az utóbbi gazdasági évben mintegy 22 milliárd dollár bevételre tett szert a Macintosh termékek forgalmazásából. Tavaly 13,7 millió Mac-et értékesítettek, azaz a 2005-ös eladási adatok háromszorosát érték el. Az amerikai piacon az Apple jelenleg 20,7 százalékos részesedést tudhat magáénak, tehát már minden ötödik eladott számítógépen almás logó szerepel.

Ez a szegmens a vállalat bevételeinek csak a harmadát adja, így a az iOS mobil operációs rendszert használó kézi számítógépeinek sikere után várható volt, hogy a hagyományos termékekre szánt operációs rendszer is frissülni fog.

Ennek megfelelően az Apple továbbra is kitart a nagymacskák mellett, mert a jövő tavasszal megjelenő OS 10.7-es változat az Oroszlán fantázianevet kapta.

Az új operációs rendszer megjelenésénél korábban, három hónapon belül egy új Mac App Store is nyílik, amelyből az automatikus és ingyenes szoftverfrissítések mellett az iPhone-oknál megszokott alkalmazásokhoz hasonló szoftverek lesznek beszerezhetők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.