Több vitamint, kevesebb fehérjét és zsírt

A zöldség-gyümölcs javíthatja a spermaminőséget

Egy új spanyol tanulmány szerint az antioxidánsok jelentős szerepet játszanak a spermaminőség alakulásában.

2009.06.18 11:36medipress.hu

A tanulmány eredményei szerint „a jó spermaminőséggel rendelkező férfiak több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak (több vitamint, folsavat és rostot, és kevesebb fehérjét és zsírt), mint az alacsony spermaminőséggel rendelkező férfiak” – nyilatkozta sajtótájékoztatóján Jaime Mendiola vezető szerző, a Murcia Egyetem kutatója.

A főként zöldségekben és gyümölcsökben előforduló antioxidánsok csökkentik a spermaminőséget befolyásoló oxidatív stressz szintjét, és javítják a spermiumkoncentrációt illetve mobilitást. A tanulmányban 61 férfi vett részt – 30 közülük termékenységi problémával küzdött, 31-nek viszont nem voltak ilyen gondjai. A kísérletet a Fertility and Sterility folyóirat publikálja.

Ugyanennek a kutatócsoportnak egy korábbi tanulmánya azt mutatta, „hogy a nagy mennyiségű húst és teljes, zsíros tejtermékeket fogyasztó férfiaknak alacsonyabb a spermaminősége, mint a több gyümölcsöt, zöldséget és sovány tejtermékeket fogyasztóknak” – mondta Mendiola. Az új tanulmány azonban „azt bizonyítja, hogy a több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztók nagyobb mennyiségű antioxidánst visznek be, és ez a legfontosabb” – nyilatkozta a kutató.

Az egészséges étrend nem csak a betegségmegelőzés kiváló módja, hanem a spermaminőséget is befolyásolhatja illetve javíthatja.” A kutató hozzátette, hogy „egyelőre nem tudjuk pontosan, mi a különbség a között, hogy valaki természetes formában viszi be ezeket a vitaminokat, illetve valamilyen étrendkiegészítő formájában. Az Egyesült Államokban tervezett kutatásokban (ahol a vitaminok tabletta formájában történő fogyasztása nagyon elterjedt) a kiegészítők szerepét fogjuk vizsgálni”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.