Károsodhatnak a spermiumok

A terméketlenség már az anyaméhben kialakulhat?

A műanyagok adalékanyagaként használt egyik ftaláttípus (MEHP) magzati korban a fiúk szervezetébe jutva befolyásolja a herék fejlődését, ezáltal károsítva a spermiumok képzésének folyamatát.

2008.10.15 09:30medipress

A vizsgálatok alapján a vegyület jelenléte miatt csökken a potenciálisan képződő hímivarsejtek száma, így a fiúk felnőve termékenységi problémákkal szembesülhetnek-olvasható az environmentalhealthnews.org-on. A ftalátokat széles körben használják a műanyagtermékek adalékaként, így megtalálhatóak az orvoslásban használt eszközökben és a fogyasztói termékekben is.
 
Az anyag elterjedtségének köszönhetően gyakorlatilag mindenkinek a szervezetében jelen van, és a kutatók egyre aggasztóbbnak tartják a különösen érzékeny csoportok (például csecsemők és gyermekek) egészségére és fejlődésére gyakorolt lehetséges kockázatokat. A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a károsodások kialakulásához szükséges mennyiségű MEHP vegyület mintegy százszorosa annak a mennyiségnek, mint amit egy korábbi vizsgálatban az anyatejből kimutattak. Azonban nem ismert, hogy a különféle, a magzatokat is érintő (ftalát)vegyületek együttes jelenléte esetén milyen mennyiség tekinthető még biztonságosnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.