Fogyjon le, a jövő érdekében is!

Az elhízott férfiak spermája rosszabb minőségű

A túl zsíros étkezés nemcsak a férfiak derékbőségének árt, de ondósejtjeik minőségének is - állítják brit kutatók. Az már ismert tény, hogy az elhízás rontja a nők termékenységét, egy új skóciai vizsgálat azonban azt mutatja, hogy ez érvényes a férfiakra is.

2008.07.10 10:38MTI

Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság találkozóján ismertették az Aberdeeni Egyetem kutatói eredményüket, mely szerint a kövér férfiak spermája gyengébb minőségű, mint átlagos testsúlyú társaiké. Ghiyath Shayeb és munkatársai ötezernél több, Skóciában élő férfi ondómintáját elemezték, majd az eredményt összehasonlították a férfiak testtömegindexével (BMI, a magasság és a testsúly hányadosából képezett arányszám).

A kutatók úgy találták, hogy az optimális 20 és 25 közötti BMI-értékkel rendelkező férfiak spermája jobb minőségű volt, mint az ennél nagyobb testtömegindexű, túlsúlyos társaiké. Az elhízott férfiaknak 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel volt kevés az ondója, valamint 40 százalékkal emelkedett a rendellenes spermiumok kockázata Shayeb vizsgálatai szerint.

A sovány férfiaknál meglepő módon ugyanezeket az eltéréseket találták. "Ám nem sok sovány férfi akadt Skóciában" - tette hozzá a kutatásvezető. Az elhízás káros hatását az okozhatja, hogy a zsírszövetek befolyásolják a nemi hormonok lebontását, ezáltal az ondósejtek képződést - vélik a kutatók. A test hőmérséklete is hatással van a hímivarsejtek termelődésére: a legkedvezőbb számukra a normál testhőmérsékletnél két Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet, a zsírszövetekben viszont több hő termelődhet. A kutatók hangsúlyozták, hogy a férfiak fittsége és egészsége egyértelmű összefüggést mutat termékenységükkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.