45 év feletti férfiak

Öreg sperma, vén sperma?

A legújabb kutatási eredmények szerint a 45 év feletti apák gyermekeinek kétszer nagyobb a halálozási esélyük a felnőttkor elérése előtt, mint a fiatalabb apukák utódainak.

2008.06.06 07:42medipress.hu

Kutatók szerint a spermák minőségének romlása lehet a felelős a jelenségért. A brit Telegraph cikke szerint a 45 év feletti apukák gyermekei közel kétszer gyakrabban halnak meg még a felnőttkor elérése előtt, mint a 25 és 30 év közötti apák gyermekei. Az idősebb férfiak gyermekeinek emellett nagyobb az esélyük a különböző vele született rendellenességek - pl. autizmus, skizofrénia, epilepszia - kialakulására is.

A mostani kutatás során összesen 100 000, 1980 és 1996 között született gyermeket vizsgáltak meg. Közülük 830-an még a 18.-ik életévük betöltése előtt meghaltak, legtöbbjük még egyéves sem volt a halálakor. A halálesetek nagy részét születési rendellenességek, gerinc és szívproblémák okozták, amelyek mind növelhetik a halandóságot.

"A legtöbb eddigi kutatás az idősebb anyák szempontjából vizsgálta a megnövekedett gyermekhalandóságot, azonban ideje felismerni, hogy az idősebb korban gyermeket vállaló apukák is veszélynek tehetik ki a gyermeküket - nyilatkozta Dr. Allan Pacey, a kutatás egyik vezetője, a Sheffield Egyetem andrológusa - Ez tehát egy újabb remek érv a korai gyermekvállalás mellett." Bár a tudósok előtt még ismeretlen, miként befolyásolja az öregedés a férfiak spermáinak minőségét, az biztos, hogy az idő előrehaladtával növekszik a születendő gyermekek betegségre való hajlama.

A férfiak mellett természetesen az idősebb anyák is jelentős hatással vannak a gyermek egészségére. A 30 év alatti nők esetében például csak minden kilencszázadik gyermek születik Down-kórral. A betegség a negyvenes éveikben járó anyukáknál azonban már minden századik gyermeket érinti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.