Autizmusra és hiperaktivitásra írják fel?

Egyre több gyerek szed antipszichotikumot

Megkétszereződött a pszichózis elleni szert szedő gyerekek száma Nagy-Britanniában, és az Egyesült Államokban is egyre több kiskorú kap ilyen kezelést - állapította meg egy brit tanulmány.

2008.05.07 18:41MTI

Az amerikai gyerekek hatszor nagyobb arányban szednek antipszichotikumot, mint a britek, ám mindkét országban egyre növekszik használatuk - írja a Pediatrics című szakfolyóirat májusi számában megjelent tanulmányában Fariz Rani, a Londoni Egyetem gyógyszerészeti iskolájának kutatója. Leggyakrabban autizmus és hiperaktivitás esetén írják fel ezeket a szereket. Nagy-Britanniában 1992-ben 595 gyereknél alkalmaztak antipszichotikumot, ez a gyerekek kevesebb mint négy tízezrelékét jelentette, 2005-re viszont 2917 gyereket kezeltek, ami közel kétszeres arányt jelent, hét tízezrelékre emelkedett a viszonyszám.

Egy korábbi amerikai tanulmány szerint az Egyesült Államokban 1996-ban tízezer gyerek közül 23, 2001-ben pedig már 45 szedett antipszichotikumot. A The Lancet című orvosi szaklap nemrégiben megjelent tanulmánya az eltérés okát abban látja, hogy Nagy-Britanniában korlátozzák e szerek felírását és a fogyasztókat megcélzó reklámjukat. A brit tanulmány, mely elsőként vizsgálja e szerek használatát Nagy-Britanniában, 16 ezernél több gyerek egészségügyi adatait gyűjti össze az 1992 és 2005 közötti időszakaszból.

A kutatók úgy találták, hogy leggyakrabban viselkedési zavarokra írták fel a gyógyszereket, beleértve a figyelemhiányos rendellenességet is. A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy súlygyarapodást, idegrendszeri zavarokat, szívproblémákat jeleztek a szerek mellékhatásaként a gyerekeknél, biztonságosságukról pedig nincsenek még hosszabb távú tapasztalatok. Az esetszámok emelkedése mögött hasonló okokat feltételeznek a brit kutatók, mint amelyeket a 2004-es amerikai vizsgálat talált: az autista esetek növekvő számát és a gyógyszeripar befolyását. A szakemberek a gyógyszerszedés emelkedésénél is fontosabb kérdésnek tartják azt, hogy a megfelelő gyerekek kapják a megfelelő szereket. William Cooper, aki a 2004-es amerikai vizsgálat egyik résztvevője volt, felhívja a figyelmet: a mostani tanulmány azt jelzi, e szerek használatának növekedése már nem csupán amerikai jelenség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.