Megtudjuk az okát?

Egy lépéssel közelebb az autizmus megértéséhez

A kutatás közelebb vihet az emberi autizmus megértéséhez - Egy génmutáció kiváltásával egerekben a kutatóknak sikerült elérniük azt az állapotot, amit az autizmus első pontos modelljének tartanak, amelyhez nem társul átható neuropszichiátriai szindróma.

2007.12.21 17:40medipress.hu

A kutatás közelebb vihet az emberi autizmus megértéséhez. Egy génmutáció kiváltásával egerekben a kutatóknak sikerült elérniük azt az állapotot, amit az autizmus első pontos modelljének tartanak, amelyhez nem társul átható neuropszichiátriai szindróma – derül ki az Amerikai Neuropszichofarmakológiai Társaság éves gyűlésén ismertetett kutatásból.

Ez az állatmodell segítheti a kutatókat az autisták kóros agyi funkcióinak megértésében, így kezelési lehetőségek kidolgozásához és továbbfejlesztéséhez járulhat hozzá. Az átható neuropszichiátriai állapotok körébe a fragilis X-szindróma, az öröklött mentális zavar, és a Rett-szindróma tartoznak. Az utóbbi az idegrendszer gyerekkori fejlődészavara, amelyre ép korai fejlődés és lassult agy- és fejnövekedés, rohamok és mentális retardáció jellemző.

Az autizmus egy neuropszichiátriai zavar, amelyet ismétlődő cselekvések valamint a társas kapcsolatok és a kommunikációs készségek zavara határoz meg. Ezek a tünetek növekedett vagy csökkent kognitív képességekkel és készségekkel társulhatnak.

"Ezen tanulmány előtt szinte semmit sem tudtunk az autizmus mechanizmusáról az agyban. – mondta el a tanulmány egyik kutatója, Craig M. Powell, M.D., Ph.D.,, a University of Texas Southwestern Egészségügyi Központjának neurológus pszichiáter adjunktusa. – Ezen kutatás során tanulmányozhatjuk azokat az agyi elváltozásokat, amik autista magatartáshoz és tünetekhez vezetnek, ez pedig segíthet, hogy többet tudjunk meg a betegség progressziójáról és kezeléséről." - tette hozzá.

A Thomas Südhof, M.D., a UT Southwestern idegtudományi elnöke és professzora által vezetett kutatócsoport a normál neurologin-3 gént egérben egy az emberekben az autizmushoz társított mutáns neurologin-3 génre cserélte. Ennek köszönhetően a csoport egérben egy az emberi autizmus betegségének génjéhez hasonló gént hozott létre. Míg a genetikai mintázatban az eredmény csak apró változást jelentett, tökéletesen utánozta az autista emberekben meglévő ugyanilyen apró változást.

Dr. Powell a génmódosított egereket tanulmányozva arra jutott, hogy azon magatartásvizsgálatok során, amelyek az autizmus meghatározó tüneteit tükrözik, az egerek szociális interakciója a többi egérrel csökkent; egyéb vonások, mint a szorongás, a koordináció és a fájdalomérzékenység, nem változott. Ráadásul az egerek térbeli tanulási képessége javult, ami hasonlít az autista tudósok jobb képességeire hasonlít. (súlyos fejlődési vagy értelmi fogyatékkal élő, de egyben rendkívüli értelmi képességű emberek)

Ezek az eredmények különösen hasznosak lehetnek a kezelési módok új megközelítéséhez. Már tudjuk, hogy az idegsejtek közti gátló kémiai jelátvitel emelkedett ezekben az egerekben. Most alkalmunk nyílik olyan szerek kipróbálására, amelyek ezt csökkentik, és megvizsgálhatjuk, hogy ez helyrehozza-e a szociális interakcióikban észlelt hiányosságokat. – mondta el Dr. Powell – Manapság az autizmus fő kezelési iránya még mindig a viselkedésterápia. Minél korábban tudjuk bevonni viselkedésterápiában részesülő betegeket, annál jobb eredményt érünk el az autistáknál.

Dr. Powell azt is hozzátette, a modell segítségével a kutatók bepillantást nyerhetnek az egerek agyába, ami fontos párhuzamokat rejt az élő emberek agyával, amelyeket viszont az új agyi képalkotó módszerekkel csak korlátozottan vagyunk képesek vizsgálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.