Sok a téves elképzelés a betegség körül

Ma van az autizmus világnapja

Idén, április 2-án első ízben tartják meg az Autizmus Tudatosság Világnapját. Az ENSZ ezt a napot annak szenteli, hogy felhívja a figyelmet erre a létező, de még mindig sok téves elképzeléssel körülvett állapotra.

2008.04.02 14:49medipress.hu

Becslések szerint 60 ezerre tehető az autizmussal élő emberek száma hazánkban. Magyarországon a 80-as években – az Esőember című film bemutatása után - kezdődtek meg az első kutatások ez irányban, és ekkor alakultak az első szülői szervezetek, alapítványok, egyesületek. Ma már sok civil szervezet működik az országban, melyek az autista emberek mindennapjait igyekeznek élhetőbbé tenni.

Érdekükben már több kedvező lépést tett a kormány, illetve a parlament; például a fogyatékos személyekről szóló törvény 2003-as módosítása már önálló fogyatékossági ágnak ismeri el az autizmust. Az MSZP országgyűlési frakciójának Szociális szakcsoportja fontosnak tartja az autizmussal élő gyermekek diagnosztizálására –a szociális tárca koordinálásával- eddig létrehozott diagnosztikai centrumok országos hálózatának fejlesztését, bővítését - derül ki a párt közleményéből.

A szakcsoport támogatja azt a kezdeményezést, hogy minél hamarabb el kell indítani az autizmus szakos gyógypedagógus-képzést Magyarországon. Mindemellett minden olyan kezdeményezést, törekvést segíteni kívánnak a szocialista szakpolitikusok, amely egy komplex eszközrendszeren - Országos Autizmus Stratégia - keresztül szociális, foglalkoztatási és oktatási területen is előre lépést jelentenek, hogy ezzel javítják az autista emberek életminőségét, életkörülményeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.