Az autizmus jobb megértéséért

Az autizmus eredete: az anya ellenanyagot termel a magzat agya ellen

Az autista gyermekek anyái lehet, hogy olyan ellenanyagot termeltek magzatuk agyszövete ellen a terhesség során, amely átjutott a magzatburkon, és az autizmushoz vezető elváltozásokért felelős - derül ki a Johns Hopkins Gyermekközpont kutatói által vezetett vizsgálatból.

2008.02.29 07:40medipress.hu

Az autizmus számos agyi probléma képében jelentkezik, hibás szociális kapcsolatok, kommunikációs zavarok és ismétlődő viselkedések jellemzik. Az autizmussal diagnosztizált gyermekek 90 százalékában az okok ismeretlenek. Genetikai, anyagcsere- és környezeti tényezők játszhatnak szerepet kialakulásában, az Egyesült Államokban 150-ből egy gyermek érintett. „Kutatásunk azt sugallja, hogy az anyák immunrendszere egy újabb tényezőt vagy indítópontot jelenthet azok számára, akiknél már megvan a hajlam.”- közölte Dr. Harvey Singer gyermekneurológus.

A kutatók szerint eredményeik hozzájárulnak az autizmus bonyolult természetének jobb megértéséhez. Régebben egyes autista gyermekek szokatlan ellenanyag szintjeiből, és boncoláskor agyszöveti vizsgálatok során immun-rendellenességek kimutatásából vonták le a következtetést, hogy az immunrendszer is érintett a betegségben. Az ellenanyagokat (vagy antitesteket) a szervezet vírus- vagy baktériumfertőzés esetén termel, néha pedig véletlenül a saját szövetei ellen. Ugyanakkor az autisták többségénél nincs klinikai bizonyíték autoimmun betegség jelenlétére, emiatt gondoltak tehát a kutatók arra, hogy az anyából a magzatba jutó ellenanyagok befolyásolhatják közvetlenül a magzati agyat.

Hipotézisük leellenőrzésére a kutatócsoport az immunblottolás (más néven Western blot) technikáját alkalmazta, ahol a vérmintából nyert antitestekhez felnőtt és magzati agyszövetet adnak annak leellenőrzésére, hogy az antitestek felismerik-e és reagálnak-e az agy különböző fehérjéivel. Az ellenanyag-agy kölcsönhatásokat 100 autista gyermekű anya , valamint 100 egészséges gyermekű anya mintáin hasonlították össze. A kutatók az ellenanyagok és az agy között vagy erősebb reaktivitást, vagy a reaktivitás több területét találták az autista gyermekű anyáktól nyert minták 40 százalékában.

Ezen felül, az anyai ellenanyagok jelenlétét összefüggésbe hozták a fejlődés regressziójával a gyermekekben, amely az autizmusra jellemző fokozott éretlen viselkedés. Míg az eredmények a magzati agyban található ellenanyagok és az autizmus közötti összefüggést sugallják, a kutatók hozzáteszik, hogy további vizsgálatokra van szükség, hogy mely bizonyos ellenanyagok lépnek valóban át a magzatburkon és okozhatnak agykárosodást a magzatban. „Pusztán az a tény, hogy egy terhes anya antitesteket termel a magzat agya ellen, nem jelenti azt, hogy a gyermeke autista lesz.”- magyarázta Dr. Singer. „Az autizmus egy összetett állapot és valószínűleg immunológiai, genetikai és környezeti tényezők közrejátszásával alakul ki.”

A kutatók az anyai antitestek hatásait is tanulmányozzák vemhes egerekben. Korai eredményeik szerint az agy elleni antitestekkel kezelt egerek utódainál az autizmusra jellemző fejlődési és szociális viselkedészavarokat figyeltek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.