A betegség genetikai eredetű

Magyarországon mintegy százezer embert érinthet az autizmus problémája

Magyarországon mintegy százezer embert érinthet az autizmus problémája, az ilyen fogyatékossággal élő emberek állapotán javíthat a megfelelő terápia, ezért fontos a korai diagnózis és a speciális ellátás - hangzott el a témában rendezett parlamenti meghallgatáson pénteken Budapesten.

2008.01.18 14:16MTI

A genetikai eredetű autizmus Magyarországon hatvan-százezer embert érinthet - mondta Balázs Anna, az Autizmus Alapítvány szakmai vezetője. Balázs Anna közölte, a sérülés egész életen át megmarad, de a megfelelő kezelés és képzés nagyon jelentősen javíthat az állapoton. A sérülés lényege a szociális, a kommunikációs és a rugalmas gondolkodást, viselkedést lehetővé tevő kézségek területén figyelhető meg - tette hozzá.

Balázs Anna fontosnak nevezte a felsőoktatásban a szakemberképzést, és hozzáfűzte, hogy jelenleg Magyarországon nincs autizmusspecifikus képzés. Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy amikor az autizmusról beszélünk, nem csupán egyes emberek, hanem családok problémájáról van szó. Lévai Katalin szerint azonban a gyerek problémája elsősorban a nőket érinti, mert - mint magyarázta - az anyák első számú feladata, hogy gondoskodjanak gyermekük ellátásról, képzéséről.

Az intézményi háttér gyenge, a gyerekek elhelyezése nem megoldott, ennek következtében az érintett anyák nem tudnak elmenni dolgozni - tette hozzá. A parlamenti meghallgatáson autista gyermekek szülei elmondták, hogy nagyon nehezen találnak olyan intézményt, amely fogadja gyermeküket képzés vagy foglalkoztatás céljából, valamint problémát jelent, hogy a velük való állandó foglalkozás miatt nem tudnak munkahelyet találni. Egyikük arra is kitért: szükség lenne szülőképzésre is, mert az autista gyerekek teljesen más törődést igényelnek, mint egészséges társaik. A meghallgatáson az is elhangzott, hogy autizmus nem értelmi fogyatékosság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.