Aki nem érez szagokat, depressziós is lehet?

Nem könnyű a szex, ha saját testszagunkat se érezzük!

Amikor egy emberekkel zsúfolt buszon vagy metrón utazunk, valószínűleg azt kívánjuk, bárcsak ne éreznénk szagokat. Egy új tanulmány szerint ugyanakkor a nem megfelelő szaglás éppenséggel számos hátránnyal jár.

2012.03.23 10:15ma.hu

Ha valakinek nem megfelelő a szaglása, az hosszútávon nem vezet jóra - állapította meg egy tanulmány.

A drezdai egyetem kutatói szerint azok az emberek, akik már úgy születtek, hogy szaglásuk nem tökéletes, a mindennapokban bizonytalanabbak és fokozottan ki vannak téve a depresszió kockázatának.

Nagyjából ötből egy embernek van némi problémája a szaglásával, de csak 5000-ből egy ember születik úgy, hogy gyakorlatilag nem érez szagokat.

Az ABC News-nak egy 52 éves asszony, Rebecca Cagle beszélt arról - aki maga is szaglási képesség nélkül született -, mennyire kellemetlen számára, hogy nem tud másoknak mint mondani, amikor azt kérdik tőle, milyen a parfümjük illata, vagy megkérdezik, érez-e valamilyen szagot, ő pedig azt sem tudja, miről beszélnek.

A kutatócsoport 32 felnőttet elemzett, akik ezzel a problémával élnek. A neve anosmia. Mindennapjaikat vizsgálták, társadalmi kapcsolataiktól kezdve az ételválasztásokig, étkezési szokásokig.

A PLoS One szaklapban megjelent tanulmány rámutatott, hogy igen sokat aggódnak. A saját testszaguk miatt, amelyet ők nem éreznek; sokszor szoronganak a más emberekkel való interakciókban, és kerülik, hogy másokkal együtt étkezzenek.

Legtöbben a kollégáikkal vagy távoli ismerőseikkel való viselkedést találták a legproblémásabbnak.

"Nem tudom, van-e testszagom. Vagy, hogy jó-e a lehelletem? Ez zavaró számomra és mások számára is" - mondta Rebecca Cagle.

A szaglásunk segít az információk begyűjtésében. Ezért akiknek baj van a szaglásukkal, azok másokat is nehezen "mérnek fel", hiszen zárva van ez a kommunikációs csatornájuk.

Ez magyarázatot adhat arra is, miért volt a szaglászavarral küzdőknek csupán fele annyi szexuális kapcsolata, mint azoknak, akiknek a szaglása normális.

Ugyanakkor a kutatók nem találtak jelentős különbséget a megfelelő és nem megfelelő szaglással bírók között abban, hogy hány párkapcsolatuk volt és mennyire voltak elégedettek azokkal.

A szaglásproblémákkal küzdőknél megfigyelhető a depressziós tünetek magasabb aránya is. Ennek háttere egyelőre nem tisztázott, de más tanulmányok azt sugallják, hogy ugyanaz a két agyi terület érintett az anosmiában és a depresszióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.