Az illatos ételek segíthetnek fogyni?

Minél erősebb a szaga, annál kisebb a harapás...

Az erős szagok segítenek csökkenteni az étvágyat? Kutatók szerint erre van esély. Az erősebb illatú ételek ugyanis arra késztetnek, hogy kisebb adaggal is beérjük.

2012.03.22 08:15ma.hu

Az erős szagok kevesebb étel fogyasztására késztetnek - állítja egy tanulmány. Holland kutatók szerint az aroma, az illat használata segítség lehet a megevett adagok kontrollálásában.

A kutatók érdekes kísérletet végeztek. A résztvevők puding-szerű desszertet ettek, de közben különféle illatoknak voltak kitéve. Minél erősebb volt az illat, annál kevesebbszer haraptak az ételbe.

Az önkéntesek egy gombnyomással jelezhették, ha a desszert elég volt a számukra. Az elfogyasztott kis adagot a kutatók azzal magyarázzák, hogy milyen illatok közepette szolgálták fel az ételt.

Az is megfigyelhető volt, hogy a harapás egyre kisebb lett - különösen a második és utolsóelőtti harapásnál - mondta el Dr. Rene de Wijk tanulmányvezető.

Talán arról van szó, hogy a kisebb falatokat mérsékeltebb íz érzéssel társítjuk, és egy tudattalan visszacsatolás segítségével szabályozzuk, milyen mértékben érzékelünk ízeket.

A felfedezés rámutat, hogy az aroma manipulálása az ételbevitel 5-10 százalékos csökkenéséhez vezet falatonként. Az "ízkontroll" kombinálása a porciókontrollal megtréfálhatja a testet, korábban azt érezhetjük, hogy telítettek vagyunk, pedig kisebb adagot fogyasztottunk.

Ugyanakkor, bár a kutatás érdekes, még nem bizonyíték arra, hogy a kifejezetten illatos ételek készítése tényleg segít a fogyásban.

A tanulmányt a Flavour szaklap közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.