Van esély azok számára, akik nem érzik...

Edzéssel visszakaphatjuk a szaglásunkat?

Sajnos előfordul, hogy az ember egyszerűen elveszíti a szaglását: egy tanulmány szerint azonban ez az érzékünk edzéssel visszaszerezhető.

2011.11.21 15:14ma.hu

A szaglás nagyon fontos számunkra az érzékelésben. A kor előrehaladtával vagy valamilyen betegség következtében azonban elveszíthetjük - egy tanulmány most rámutatott arra, hogy akivel ez megtörténik, lassan, de visszaszerezheti szaglását.

Donald Wilson,
tanulmányvezető, a New York egyetem gyermek-és felnőttpszichiátria professzora elmondta: a szaglógumó - a frontális kéreg alatt -, mely fogadja az orrból jövő impulzusokat, közvetlen kapcsolatban áll az agy azon területeivel, melyek az érzelmeket és az észlelést, a felismerést ellenőrzik.

A szembe és a fülekbe jutó információval ellentétben a szagló rendszernél azonnal jut az információ a környezetből az orron át a memóriához.

A szaglás minőségének elvesztését az Alzheimer-kórhoz, a Parkinson-kórhoz, a skizofréniához és a normál öregedéshez is kötik, de eddig nem volt érthető igazán a miértje.

A kutatók, akik eredményüket a Nature Neuroscience-ben jelentették meg, szomjas patkányokat készítettek fel arra, hogy meg tudják különböztetni a különféle szagokat. Vízcseppekkel jutalmazták őket, ha beazonosították azt.

Majd altatásban elektródákat juttattak a kísérleti patkányok agyába. A szagok, melyeket a patkányok meg tudtak különböztetni, jól elkülöníthető mintát mutattak az elektronikus aktivitás hatására.

Ezután a patkányok másik csoportja is kapott italt, attól függetlenül, beazonosították-e a szagokat, vagy nem. Ez tompította a szaglásukat, agyuk pedig ahhoz hasonló elektronikus mintát mutatott, mint a különféle szagokra adott válasz esetében.

Wilson szerint míg a szaglás értékvesztése valós károkat okozott a szenzoros rendszerben, egyes esetekben érdekes jelenségre figyeltek fel: a "használd, vagy elveszíted" hatásra.

Ez megnyitotta a lehetőséget egy potenciális szaglási tréning terápia felé, amely bizonyos esetekben visszaállíthatja a szaglás tökéletességét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.