"Jó ég! Nem érzek semmit..."

Megölheti szaglásunkat a túl sok takarítás?

Bizonyos problémák, így az idegrendszeri betegségek, az orrpolip vagy a terhesség is befolyásolhatja szaglásunkat - sajnos azonban tartós szaglás-vesztést is okozhatnak hétköznapi tevékenységek.

2012.03.07 10:15ma.hu

Szaglási képességünk sokat tesz azért, hogy jobban élvezzük az életet. A szaglás nagyon fontos a számunkra, mert megvéd bizonyos veszélyekkel szemben: érezzük a füstöt, a rossz étel szagát, a gázszivárgást...

A szaglás akkor indul el, amikor az anyagok által kibocsátott mikroszkopikus részecskék - így a parfüm illat a levegőben, vagy a frissen pörkölt kávé szaga -, bejut az orrlyukakba.

A sejtek elektronikus jelet küldenek az agy szaglásért felelős területére, a szaglógumóhoz.

A szaglást gyakran befolyásolja átmenetileg a hideg, vagy ha pl. váladék miatt eldugulnak az orrjáratok, az orrlyukak gyulladtak és duzzadtak lesznek.

Néhány esetben azonban a szaglás elvesztése is fennállhat. A szakemberek hangsúlyozzák: a legtöbb probléma kezelhető, ha a páciens időben orvos fordul.

"Amennyiben több, mint 6 héten át tapasztaljuk, hogy szaglásunkkal valami nincs rendben
- nátha vagy influenza után például -, vagy hirtelen jelentkezik a probléma, forduljunk orvoshoz" - tanácsolja George Murty, a Leicesteri egyetem fül-orr-gégésze.

De mi okozhat ideiglenes vagy maradandó szaglásvesztést?

Meglepő, de a túl sok takarítás például befolyásolhatja a szaglási képességünket - az erős tisztítószerek, például a fehérítő, hatással lehetnek rá, ahogyan az is, ha túl kicsi a fürdőszoba és a tisztítószerek szaga "megáll" benne.

Vagyis, a túl sok vegyszert használóknak megvan az esélye a szaglás-vesztésre. Akik a nap mint nap használnak klórt, savakat, oldószereket, mert pl. ilyen helyen dolgoznak, szintén nincsenek biztonságban.

Hogy a szaglás visszatér-e, az sokban függ attól, mennyi ideig állt fenn a probléma az illetőnél, és mennyire súlyosan érintette a sejteket. Lehet sajnos tartós is.

A szaglás elvesztését idegi károsodás is okozhatja - a neuropathia, mely a diabétesz hosszú távú szövődménye. A terhesség ugyancsak járhat átmeneti szaglásvesztéssel, nagyjából a terhes nők 30 százalékánál fordul elő. A második- és harmadik trimeszterben jelentkezhet. Oka a nagyobb mennyiségű ösztrogén jelenléte a szervezetben, mely fokozott véráramlást okoz.

A szaglás-vesztést vérnyomáscsökkentők szedése, sőt fogfertőzés is okozhatja. Javíttassuk meg mielőbb a fájó fogat, mert a szaglást is befolyásolhatja.

Az öregedés velejárója a látás- és hallás csökkenése, de a szaglásé is. A 60 év felettiek 25 százaléka szenved tőle. Oka, hogy a szaglógumóban levő rostok száma csökkenni kezd, így kevésbé leszünk érzékenyek a szagokra.

A vitaminhiány (főként a B12 vitaminé), az idegrendszeri betegségek, az orrpolip és a fejsérülések ugyancsak vezethetnek szaglásvesztéshez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.