A babák kiszimatolják a tejet

Ellenállhatatlan szag vezeti őket a mellbimbó felé

Nemcsak az idősebbek nem tudnak ellenállni egy étel illatának: úgy tűnik, a kisbabák is "kiszagolják" a tejet.

2011.10.06 10:15ma.hu

A jelek szerint kiszimatolják a tejet a babák - kutatók szerint az újszülötteket az orruk vezeti az ennivaló megtalálásában. Az apró mirigyek a mellen olyan illatú folyadékot termelnek, melyek a babák számára ellenállhatatlannak bizonyulnak.

Egy tanulmány során bebizonyosodott, hogy azok az újszülöttek többet ettek és gyorsabban híztak, melyeknek édesanyja több ilyen miriggyel rendelkezett. Ezek szabad szemmel is láthatók: pici dudorok a mellbimbó körül.

Ezt az illatot a koraszülött csecsemőknél is használhatják, hogy megtanuljanak helyesen szopni - vélik a kutatók. Ügyesebbnek bizonyulnak majd, ha már képesek lesznek természetes módon táplálkozni - írja a New Scientist magazin.

A kis mirigyek száma gyakran megnő a terhesség alatt, és néha egy kis folyadékot bocsátanak ki. A kutatók eddig azt hitték, hogy ez a bőr nedvesítésére való, ám most úgy tűnik: inkább a babák étvágyának növelésével vannak összefüggésben a szoptatás során.

Francia kutatók 121 édesanya vizsgálata során rájöttek, hogy akiknél a szülés utáni napokban több ilyen mirigy volt megfigyelhető a mellbimbó körül, gyorsabban kezdett a tej termelődni, mint a kevesebb apró miriggyel rendelkező anyukáknál. Az ő kisbabáik gyorsabban is híztak.

A hatás különösen azoknál a nőknél figyelhető meg, akik első alkalommal lesznek édesanyák. Úgy tűnik, az elsőszülött babáknak nagyobb szükségük van a természet segítségére, mivel még az édesanyjuk is igen tapasztalatlan.

Észt kutatók korábban arra is felhívták a figyelmet, hogy vizsgálataik alapján a bébik szívesebben szoptak olyan kebelből, amely nem volt teljesen megtisztítva, mint a lemosottból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.