Tudja a férfi, ha a nő menstruál?

Érzi ő azt: a pasi kevésbé utánozza a termékeny nőt

Másként viselkednek a férfiak egy olyan nő közelében, aki éppen termékeny időszakában van: kevésbé kezdik őt utánozni - állapították meg kutatók.

2012.02.09 14:25ma.hu

Egy új tanulmány szerint másként viselkednek a férfiak a nővel menstruációs ciklusa idején, termékeny időszakában. Finom változásokat érzékelnek a bőrén, a hangjában és az illatában is, és öntudatlanul bár, de maguk is a hangjuk, beszédmódjuk változtatásával reagálnak erre.

Kevésbé hajlamosak arra, hogy a nő beszédének stílusát, mondatszerkesztését utánozzák. A kutatók szerint ez a szándékos változtatás a nyelvben a kreativitás és a nemi nonkonformitás érzékeltetése, melyekről úgy vélik, a potenciális társ vonzásának kulcsai.

Legalább egy részét annak, amikor egy nő és egy férfi között a romantikus kapcsolat kezd kialakulni, a biológiai irányítja: a nő testének jelzéseire a férfi érzékeny és reagál - mondta el Michael Kaschak, a tanulmány vezetője, pszichológiaprofesszor a tallahassee-i Florida egyetemről.

A dolog nem új az evolúcióval foglalkozó pszichológusok számára: régóta tudják, higy a különböző fajok hímjei megváltoztatják viselkedésüket, amikor megpróbálják megtalálni vagy megtartani társukat.

Az embernél ez olyasmiben nyilvánul meg, mint például kockázatvállalás (elhamarkodott döntés), romantikus vers írása, nagy szavak használata. Korábbi kutatások felfedezték, hogy a női termékenység aktiválja ezt a fajta viselkedést a férfiaknál.

A kutatók tanulmányt végeztek annak kiderítésére, milyen mértékben befolyásolja a nő termékenységi ciklusa a férfiak beszédmódját. Az eredményeket a PLoS One szaklapban tették közzé. Az első kutatás 123 férfit és 5 nőt tartalmazott, mind egyetemi hallgatók voltak és heteroszexuálisak.

A nők menstruáltak, és a ciklusuk különböző időpontjaiban összerakták őket egy férfival a laboratóriumban. Egy asztalnál ültek együtt, és néhány percük volt beszélgetni, tehát a férfinak volt lehetősége érzékelni a termékenységi jeleket, ha voltak ilyenek.

Hogy a jelek még észrevehetőbbek legyenek, a nőket a kutatók megkérték, hogy ne használjanak sminket, parfümöt illetve illatos sampont. Egyszerű rajzokat mutattak nekik - mint például egy gyerek átad egy másiknak egy játékot.

A nőket arra kérték őket, hogy adjnak egymondatos leírást a jelenetről. A férfinak ugyanez volt a feladata - amikor végeztek, a kutatók összehasonlították a mondataikat. Amikor a nő kevésbé volt termékeny szakaszában, a férfi a mondatszerkesztésének 62 százalékát utánozta.

A termékenység csúcsán csupán 50 százalékban követte azt. Sőt, amikor a kísérletet megismételték csak nők bevonásával, annak semmilyen hatása nem volt a hölgyek mondatszerekesztésére. Tehát a hatás csak a férfiak esetében volt megfigyelhető.

Az első kísérletben egyébként az derült ki, hogy a férfiak, akik a női partnert kacérnak ítélték, sokkal inkább törekedtek arra, hogy megfeleljenek nekik, mintegy viszonozva az érdeklődést. Ha a nő érdeklődése semmitmondónak tűnt, a férfi kicsit másnak akart látszani, hátha felkelti egy kicsit a figyelmét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.