Cigivel hanyatlanak a férfiak

A dohányos férfi agya 10 évvel öregebbnek néz ki

A dohányos férfiak szellemi képességei idősödve gyorsabban hanyatlanak, mint nemdohányzó kortársaiké, olyannyira, hogy akár tíz évvel öregebbnek tűnik a "dohányos agy" - állapították meg brit kutatók.

2012.02.08 12:57MTI

Egy nagyszabású, hosszú távú követéses vizsgálat eredménye szerint miközben a nőknél nem mutatható ki összefüggés a kognitív hanyatlás és a dohányzás között, a dohányzó férfiaknál korán, már 45 éves kor körül felbukkanhatnak a későbbi demenciára utaló előjelek.

A dohányzás tüdőrákot és krónikus légzőszervi problémákat okozhat, a szív- és érrendszeri betegségek vezető kockázati tényezője, az Egészségügyi Világszervezet szerint "az egyik legnagyobb közegészségügyi fenyegetés, amellyel valaha szembe kellett néznie a világnak".

A mostani tanulmány arra utal, hogy a fentieken túl a szellemi teljesítményre is káros hatással van a dohányzás, akár már a 45. életév környékén.

Severine Sabia kutatásvezető, a University College of London munkatársa úgy véli, a nemek közti különbözőséget az okozhatja, hogy a férfi dohányosok több cigarettát szívnak el.

Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 5099 férfi és 2137 nő adatait elemezték, akik valamennyien a Whitehall II. elnevezésű, brit köztisztviselők egészségét nyomon követő vizsgálat résztvevői voltak.

Az első kognitív tesztek idején a vizsgálatba bevont emberek átlagos életkora 56 év volt, majd tíz év leforgása alatt még kétszer értékelték szellemi teljesítményüket.

"Egy 50 éves dohányos férfi hasonló szellemi hanyatlást mutat, mint egy 60 éves, korábban soha nem dohányzó férfi" - magyarázta megállapításaik lényegét Sabia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.