Előbb fogyni kéne a teherbeesni vágyóknak

Az anya cigijét és túlsúlyát a baba szíve bánja!

Kétszer nagyobb a veleszületett szívbetegség valószínűsége azoknál a babáknál, akiknek az édesanyja nemcsak túlsúlyos, de dohányos is.

2012.02.01 14:25ma.hu

Aki babát vár, jobb, ha lefogy, a dohányzást pedig egyértelmű, hogy abba kell hagynia - a tudósok szerint a veleszületett szívbetegség esélye megkétszereződik, ha az anya cigarettázik és mellette elhízott is.

Olyan születési rendellenességet okoznak, amelyek befolyásolják a szív normális működését. Ezen felül a kutatók hisznek abban, hogy a "jó" és "rossz" koleszterin egyensúlyának felborulása is okolható a problémáért.

A vér koleszterinszintjében létrejövő zavart ugyanis már rég összefüggésbe hozták az elhízással és a dohányzással.

A cigaretta növeli a rossz koleszterin szintjét és csökkenti a jót, emelve ezzel a szívbetegség esélyét. Eközben persze a magas koleszterinszint csak egy az elhízás számos következménye közül.

Dr. Maria Bakker vezető kutató a holland Groningen egyetemről elmondta: véleménye szerint a nőknek először egészségvédő lépéseket kell tenniük, mielőtt a teherbeeséssel próbálkoznak.

Az anya túlsúlya és a dohányzás kedvezőtlen hatással van a magzat szívfejlődésére. Az elhízott nőknek először le kellene adniuk a kilókból és letenniük a cigarettát, mielőtt egyáltalán kisbabán gondolkodnak - tette közzé a Heart című szaklapban Bakker.

A tudósok 797 élő, halva született illetve abortált magzat veleszületett szívbetegségét vették górcső alá. Összehasonlították őket 322 olyan babával illetve magzattal, akiknek kromoszóma-rendellenességeik voltak, de szívproblémáik nem.

Bizonyos rendellenességek kockázata, amelyek csökkentik a vér áramlását a szív kamráiból, megháromszorozódott a dohányos és túlsúlyos anyák esetében.

A veleszületett szívbetegség egyébként az egyik leggyakoribb születési rendellenesség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.