A magasak kevésbé esélyesek a szívbetegségre

Alacsony férfit a szíve is húzza?

A magas férfiaknál ritkábban fejlődik ki szívelégtelenség alacsonyabb társaikhoz képest - állapították meg amerikai kutatók egy több ezer orvos egészségét nyomon követő felmérés eredményeiből.

2012.01.20 12:55MTI

A bostoni Harvard orvosi központjának kutatói szerint nincs bizonyíték arra, hogy a többlet centiméterek védenék a szívet.

Valószínűbb, hogy más dolgokban is vannak különbözőségek a magas és alacsony emberek között, például a gyerekkorukban, növekedésük idején tartott étrendjükben vagy az akkor elszenvedett betegségekben, fertőzésekben, amelyek később is befolyásolhatják a szívkockázatot.

Luc Djousse kutatásvezető azonban azt sem tartja kizártnak, hogy vannak olyan fiziológiai okok a háttérben, amelyek magyarázhatják az eredményt, például a szív és az egyes artériaágak, erek távolsága, amely különbözik az eltérő magasságú embereknél.

Elképzelhető, hogy amikor nagyobb ez a távolság, akkor kevesebb stressz éri a szívet. A felmérésben felhasznált adatok 22 ezer férfi orvostól származtak, akik egy nagyszabású követéses egészségügyi vizsgálatban vettek részt az ötvenes éveik közepétől kezdődően.

Az átlagosan huszonkét évnyi követési idő alatt 1444 férfinál, a résztvevők mintegy hét százalékánál fejlődött ki szívelégtelenség. A 180 centiméternél magasabb férfiaknál 24 százalékkal kisebb volt a szívelégtelenség kialakulásának kockázata az eltelt bő két évtized alatt, mint a 172 centiméternél alacsonyabb férfiaknál.

Az összefüggést az életkor, a testsúly, a magas vérnyomás és a cukorbetegség módosító hatásának kiszűrése után kapták a szakemberek.

A tanulmányt az American Journal of Cardiology című orvosi folyóiratban tették közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.