Magassarkúk is okolhatók a lúdtalpért

Szekrényben keressük a gyötrő fájdalom okát!

Egy felfedezés, amely a magassarkút viselőket gyorsan átszoktathatja a lapos sarokra: a magas cipők kutatók szerint a lúdtalpért is okolhatók.

2012.01.12 08:15ma.hu

A magassarkú, szexi cipők viselése az egyik oka annak, hogy lúdtalpasak leszünk, állítják kutatók. A felfedezés azt is megmagyarázza, miért inkább a nők körében gyakori a lúdtalp, kialakulásának kockázata pedig nő, minél többet áll az ember (ezeken a sarkakon).

Az észak-angliai egyetem kutatói ugyanakkor bizakodóak: közel van a lúdtalp gyógymódja. Úgy vélik, a probléma kialakulásához hozzájárul, hogy a láb inait bizonyos fehérjék meggyengítik, amelyek természetes módon fordulnak elő a szervezetben.

Emiatt esik be a talp boltozata, amely gyötrő fájdalomhoz és járási nehézségekhez is vezethet.

Fotó: UT Health Science Center, Houston/Daily Mail

Új kezelési eljárások születhetnek, amelyek ezek a proteinek ellen veszik fel a küzdelmet, és megállítják az inak gyengülését.

Csak a briteknél a lakosság 3,5 százalékát érinti a lúdtalp problémája - 40 éves kor felett gyakoribb, de sok esetben az egész családra jellemző, és számos ember már lúdtalppal születik.

Dr. Graham Riley, a tanulmány vezetője elmondta: mivel a magassarkú cipők nem támasztják megfelelően a lábat, az inak meggyengülnek. Különösen a már említett sok álldogálás a cipőben okoz problémát.

Nem újdonság, hogy a magas sarokkal készült lábbelik megváltoztatják a testtartást és fokozott nyomás nehezedik bennük a talp elülső felére. Ismételt viselésük megterheli a csípőt, a térdet és a combot, és növeli az osteoarthritis, a kalapácsujj, a hátproblémák, a tyúkszem kialakulásának esélyét is.

Jelenleg a lúdtalpat kúrálni talpbetét viselésével és különféle támasztó eszközökkel lehet a cipő belsejében. Az áttörés ellenére azonban a kutatók szerint még legalább egy évtizedet kell várni, mire új kezelési lehetőségeket bevezethetnek.

A lúdtalp kezelésének megújításával együtt olyan problémák enyhítését is meg tudják majd oldani, mint például az Achilles ínygyulladásét, amely sarok fájdalmat okoz. Hasonló okokat fedeztek ugyanis fel a háttérben, mint ami a lúdtalpnál is fennáll.

A tanulmány az Annals of the Rheumatic Diseases journal-ben jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.