Tíz daganatos betegség les a magasabbakra?

Testmagassággal nő a rák esélye?

A nagy testmagasság tíz gyakori daganatos megbetegedés megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe - állítják oxfordi kutatók.

2011.07.25 17:00medipress.hu

Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint 150 cm felett minden 10 centiméterenként 16 százalékkal nő a rák kockázata.

A The Lancet Oncology folyóiratban megjelent, több mint egymillió nő adatainak vizsgálatával készült tanulmány azt mutatta, hogy a növekedést szabályozó kémiai anyagok is befolyásolhatják a daganatokat.

A Cancer Research UK rákkutató intézet azonban azt állítja, hogy a magas embereknek nem kell pánikba esniük az eredményektől.

A vizsgálat során 1,3 millió brit nőt figyeltek meg 1996 és 2001 között. Az eredmények alapján tíz ráktípus, a vastagbélrák, a végbélrák, a rosszindulatú melanóma, az emlőrák, a méhnyálkahártya rák, a petefészek rák, a veserák, a limfóma, a non-Hodgin limfóma és a leukémia esetében mutattak ki összefüggést a testmagassággal.

A legmagasabbak csoportjába tartozókban 37 százalékkal volt magasabb a rák kockázata, mint a legalacsonyabbakban, és bár csak nőket vizsgáltak, a kutatók azt állítják, hogy ez az összefüggés a férfiak esetében is megfigyelhető.

A kutatást vezető Dr. Jane Green elmondta, hogy a testmagasság önmagában nyilvánvalóan nem befolyásolhatja a rákot, de valami más jele lehet. A kutatók úgy vélik, hogy mivel számos ráktípus között fennáll összefüggés, létezhet valamilyen közös mechanizmus.

Azt gondolják, bár egyelőre nem bizonyították, hogy a növekedési hormonok, például az inzulinszerű faktorok jelenthetik a magyarázatot. A növekedési faktorok magas szintje két dolgot okozhat.

Egyrészt több sejt jön létre, mivel a magasabb emberek több anyagból épülnek fel, tehát több sejt van, amik mutálódhatnak és daganattá alakulhatnak.

A másik lehetőség az, hogy a sejtosztódás és sejtciklus arányát növelik, ami szintén megnöveli a rák kockázatát. Dr. Green azonban elismerte, hogy az ok egyelőre nem ismert.

A Cancer Research UK munkatársa, Sara Hiom így nyilatkozott a kutatással kapcsolatban: "A magas embereknek nem kell aggódniuk az eredmények miatt. Az emberek többsége nem sokkal magasabb vagy alacsonyabb az átlagnál, így testmagasságuk alig befolyásolja a rák kockázatát."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.