A nőket kevésbé támadja a betegség

Gyomorrák: a férfiak esélytelenebbek, mert férfiak?

A gyomor rákos elváltozása jóval gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben. Oka a kutatók szerint az, hogy az ösztrogén nevű női nemi hormon relatív védettséget nyújt az idült Helicobacter pylori nevű baktérium fertőzésével szemben.

2011.07.20 17:00medipress.hu

Mindezt a Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) munkatársai állapították meg. Ismert, hogy számos daganattípus, például gyomorrák, májrák, vastagbélrák, gyakoribb férfiakban, mint nőkben.

A tudósok ennek okát számtalan faktorra próbálták visszavezetni, vizsgáltak olyan életmódbeli tényezőket, mint a dohányzás, vagy az étrend, azonban arra következtetésre jutottak, hogy a jelenség leginkább a férfiak és nők közötti biológiai különbségekben keresendő.

Ehhez a feltevéshez járult hozzá az a Cancer Prevention Research oldalain megjelent tanulmány, mely kimutatta, hogy hím egerekben az ösztrogénbevitel drámaian csökkentette a gyomorrák arányát.

A felfedezés akár új gyógyszerek fejlesztéséhez vezethet. Az idült gyomorhurut és a gyomorfekély kialakulásában kiemelt szerepe van a Helicobacter pylori nevű baktériumnak, ezen állapotok pedig növelik a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

A gyomorrák világszerte a második leggyakoribb daganatos halálok, ugyanakkor a becslések szerint az emberek mintegy fele hordozza a kórokozót, és többségükben semmilyen tünet nem alakul ki.

Számos korábbi tanulmány felvetette, hogy az ösztrogén véd a gyulladással szemben, ezt látszottak alátámasztani olyan adatok is, miszerint az ösztrogéngátló kezelésben részesült, illetve a menopauzán túlesett hölgyek körében megemelkedik a gyomorrákosok aránya.

Jelen vizsgálat során Alexander Sheh és munkatársai eltávolították nőstény egerek petefészkét, mely az ösztrogént termeli, így kiesett a védőhatás. Egy másik kísérletben a kutatók hímegerekben akadályozták meg sikeresen ösztrogén segítségével a gyomorrák kialakulását.

Egy újabb sorozatban a kutatók megvárták, míg az állatok gyomrában gyulladás alakul ki, és akkor kezdték az ösztrogénkezelést. Az egyedeket genetikailag manipulálták, emiatt nagyobb mennyiségű gasztrint termeltek - ez a hormon serkenti a gyomor sósavtermelését.

A beavatkozás hatására a legtöbb ilyen állatban gyomorrák alakul ki. A folyamatot drámaian gyorsítja a Helicobacter. Az egerek ösztrogént kaptak, vagy emellett ösztrogéngátló kezelésben részesültek.

Míg az ösztrogén védőhatása sikeresen érvényesült, addig az ösztrogéngátló kezelés ezt a hatást lenullázta - mind hím, mind nőstények esetén. A kutatók megállapították, hogy az IL-8 nevű jelátvivő molekula elengedhetetlen a Helicobacter elleni immunválaszhoz, és az ösztrogén valamilyen úton ebbe a folyamatba avatkozik bele.

Jelenleg is folynak a jelenség mélyebb megértését célzó vizsgálatok, melyhez genetikailag manipulált, IL-8-cal nem rendelkező állatokat használnak. Mindenesetre a kutatók bíznak benne, hogy a jövőben el fognak terjedni az ösztrogén-receptorra ható daganatellenes szerek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.