A nőkre fokozottabban érvényes

Az elhízás fokozza a reflux kialakulásának kockázatát

Egy tanulmány szerint összefüggés van a túlsúly és a refluxbetegség (GERD) között, ami a nőkre fokozottabban érvényes, mint a férfiakra.

2010.10.21 16:00medipress.hu

Dr. Corazziari, a gasztroenterológia régóta elismert szakértője, már több mint 200 cikket és több mint 20 szakkönyvet publikált.

A World Journal of Gastroenterology c. szakfolyóiratban megjelent tanulmánya szerint a teljes népességgel ellentétben a nőknél a túlsúlyosság és az elhízás a GERD kockázati tényezői, míg férfiakra ez kevésbé igaz.

A reflux betegség jellemzője, hogy a nyelőcső alsó körkörös záróizma (LES) nem megfelelően működik, ezért a savas gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe erős gyomorégést kiváltva. A zsíros ételek hosszasan gátolják az izom működését, de ezt a hatást a patkóbélbe kerülő hormon, a kolecisztokinin később felfüggeszti.

Nem a túlzott mértékű zsírfogyasztás, hanem az elhízás fokozza a GERD miatti kórházi felvételek számát.

Egy nagyobb étkezést követő gyomorfalfeszülés szintén elernyeszti a záróizmot, és növeli a reflux veszélyét.

Ha ezek a folyamatok valóban fontos szerepet játszanak a betegség kialakulásában, akkor a kövér férfiaknál is hasonló eredményeket várhatnánk, ám a különbséget Corazziariék a női nemi hormon, az ösztrogén LES elernyesztő hatásával magyarázzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.