Erős összefüggésben áll

A kevés alvás növeli a kismamák szülés utáni depressziójának kockázatát

Az alváshiány erős összefüggésben áll a kismamák szülés utáni depressziójának kialakulásával - figyelmeztet egy átfogó tanulmány.

2011.10.09 12:28MTI

A Canberra Egyetemen dolgozó Kerry Thomas több mint száz nemzetközi tanulmányra kiterjedő elemzése erős összefüggést mutatott ki az alváshiány és a kismamák szülés utáni néhány hónapon belül jelentkező depressziós tünetei között.

A szakember az Ausztrál Pszichológiai Társaság Canberrában tartott éves találkozóján ismertette az eredményeit. Mint elmondta: a kevés alvástól a kismamák szomorúnak és kimerültnek érezhetik magukat, emellett nehezükre eshet a koncentrálás is. "Nagyobb a kockázata a depresszió kialakulásának a szülést követő negyedik és a nyolcadik hét utáni időszakban azon édesanyák esetében, akiknek a csecsemői gyakran felébrednek éjszaka" - nyilatkozta a szakember.

"Azon nők esetében, akik hat óránál kevesebbet alszanak éjszaka, szintén nagyobb a kockázata a depressziós tünetek jelentkezésének" - tette hozzá.

Thomas szerint mindez erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az alváshiány összefüggésben áll a szülés utáni depresszióval. A mostani eredmények alátámasztása érdekében a szakember jövőre 60 kismama bevonásával készít tanulmányt. A vizsgálat során figyelemmel fogja kísérni a résztvevők alvási idejét és depressziós tüneteik esetleges jelentkezését a babák születését követő egy éven keresztül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.