Jóval több koffein egy csészében, mint hisszük!

Vigyázzanak az utcai kávéval a kismamák!

Akaratlanul is nagy veszélynek teszik ki a terhes anyukák meg nem született babájukat, ha a népszerű kávézóláncokban vásárolnak kávét - figyelmeztetnek a kutatók.

2011.12.01 10:15ma.hu

Bár sok anyuka teljesen leáll a kávéfogyasztásról terhessége alatt, van, aki egy-egy csészényit megenged magának, ami nem baj. Úgy tűnik azonban, nem mindegy, milyen kávét fogyasztanak.

Jobban teszik, ha nem a népszerű nagyvárosi kávéláncolatok üzleteiben kávéznak, mert egy kis eszpresszókban könnyen sokkal több koffein lehet, mint amennyi egy terhes nő javasolt napi adagja.

Egy tanulmány 20 kávézó eszpresszóját vizsgálta, ez a legkisebb adag, ami kérhető. A variáció többféle, a bennük levő koffein mennyisége változó.

Az erősebb eszpresszó hatszor annyi koffeint tartalmaz, mint a gyengébb változat. Az erős azonban azt jelenti, hogy 50 százalékkal több a koffein egy csészében, mint amennyinek elfogyasztását egy terhes nőnek egész napra ajánlják!

A gyermekvárás idején 200 milligramm alatti kávéfogyasztás javasolt egy napra, a születési rendellenességek, a koraszülés és a vetélés elkerülése érdekében.

Ez általában 4 csésze kávét jelent. Vagyis, ha naponta négy kis csésze kávét isznak, mindegyiknek 50 milligramm koffeint kell maximum tartalmaznia. Az analízis során vizsgált kávézóknál azonban egy kivételével mindegyiknél ennél jóval nagyobb volt a csésze eszpresszó koffeintartalma.

Négynél több mint 200 milligrammot tartalmazott egy csésze kávé, a legerősebb típus 300 milligrammot. A koffeintartalmak újbóli megmérése sem változtatott az eredményeken.

Alan Crozier, a Glasgow-i egyetem kutatója szerint a koffein - amely átjut a placentán a születendő babához -, lebomlása 5 órát vesz igénybe a szervezetben. Ám a folyamat akár 30 óráig is tarthat bizonyos embereknél, így a gyermekeknél, a májbetegeknél és a terhes nőknél...

Egy még meg sem született baba mája komolyan küzd a koffein lebontásával, amelynek hosszú távú következményei lehetnek.

Alacsony koffein tartalom esetén nincs abból gond, ha a várandós nő kávét iszik. De így, hogy a magas koffeintartalmú kávékkal akaratlanul is az elképzeltnél sokkal nagyobb mennyiségű koffeint vihet be szervezetébe, a babát komoly veszélynek teszi ki.

Dr. Crozier elmondta: a kávé szemek típusa, a pörkölés, az őrlés, a kávé-készítés technikája mind-mind hatással van a koffeintartalomra.

A szakember hozzátette, hogy a cappuccinókkal, a coffee lattékkel sem árt vigyázni, mert általában erős kávé az alapjuk.

Az is tény ugyanakkor, hogy koffeinmentes változatokból is lehet válogatni - tehát ha egy terhes nő szívesen beülne valamelyik népszerű kávézóláncolat üzletébe, legbiztosabb, ha koffeinmentes kávét kér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.