Sok szívbeteg nem mer belevágni a szeretkezésbe

Még szex közben is a "lórugástól" félnek

Belegondoltunk már, milyen érzés, amikor defibrillátorral próbálják visszahozni az embert? Akik megtapasztalták, később is rettegnek a "rúgástól", és ez még a szexet is befolyásolja.

2011.11.15 08:25ma.hu

Amikor defibrillátort használnak az emberen, olyan érzés, mintha egy ló mellkason rúgná - Steven Cook kardiológus, a Pittsburghi gyermekkórház veleszületett szívbetegségekkel foglalkozó specialistája így írja le a szívsokkoló hatását.

Az ettől a sokktól való félelem megnehezíti a betegek számára a szex élvezetét is - derítette ki egy új tanulmány, melyet amerikai szakemberek hoztak nyilvánosságra.

Hozzá kell tenni, hogy a félelem jogos, mivel nagyjából a betegek negyedénél, akiknek volt része defibrillátoros kezelésben, öt éven belül ez újra előfordulhat. A beültetett defibrillátor - pacemaker (ICD) egy speciális szívritmusszabályozó készülék: folyamatosan ellenőrzi a szívritmust.

Ha azonban azt érzékeli, hogy a pulzus nagyon megnő, nem tesz különséget aközött, hogy ezt vajon edzés, vagy szex okozta-e. Ha életveszélyesen gyors szívritmuszavart észlel, rövid, gyors szívingerléssel vagy elektromos sokk leadásával (azaz defibrillálással) megszünteti: gyakorlatilag újraélesztést végez.

Leginkább a veleszületett szívbetegségeknél, szívmegállás túlélőinél, és más, hasonló kockázatoknak kitett embereknél alkalmazzák. A pacemakerrel szemben sokkal erősebben avatkozik be, ha életveszélyes szívritmuszavart érzékel.

A kutatók 151 veleszületett szívbetegen tesztelték, mennyire van mindez hatással a szexuális életre. 41-nek volt ICD beültetve. A résztvevők átlagos életkora 37 év volt. Félelmeikről, aggodalmaikról kellett beszámolniuk, valamint arról, mennyire elégedettek a szexszel, a kielégüléssel, depressziósak-e.

Ugyanazt a szintet tudták nyújtani szexuálisan, attól függetlenül, volt-e ICD-jük vagy sem. Az ICD-vel rendelkező férfiaknál azonban egy kismértékű erekciós probléma volt tapasztalható.

A legnagyobb gondot azonban az jelentette, hogy a kielégülés nem igazán ment - sokuk ugyanis aggódott a készülék miatt. A sokk miatti szorongás felülírta a jó szexet.

Ezeknek az embereknek célszerű szakemberhez fordulniuk, hogy csökkentse félelmüket és segítsen felülkerekedni rajta. Szükségük van az eszközre, hogy megelőzze a hirtelen szívhalált, ugyanakkor arra is szükség van, hogy a minőségi élet biztosítva legyen számukra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.