A genetikai hajlam mellett a súly is ludas lehet

Az alacsony születési súly autizmussal járhat?

Az alacsony születési súlynak köze lehet az autizmus kialakulásához - állítják kutatók, akik ikerpárokon tanulmányozták a betegség jelentkezésének valószínűségét.

2012.01.26 16:55ma.hu

Miután tanulmányoztak 3700 ikerpárt, a Northwestern egyetem kutatói arra a felfedezésre jutottak, hogy az alacsony születési súly összefüggésbe hozható a betegséggel - mintegy háromszorosára emelte az autizmus spektrum zavar kockázatát azoknál az ikreknél, ahol az autizmus csak az egyik gyermeket érintette.

A tény, hogy csupán az egyik iker is lehet érintett a betegségben, noha a gyerekek teljesen egyformának tűnnek, azt sugallja, hogy a környezeti tényezők is szerepet játszanak a probléma kialakulásában, önállóan vagy a génekkel kölcsönhatásban.

Molly Losh tanulmányvezető elmondta: tanulmányuk során arra a felfedezésre jutottak, hogy a disszonáns ikreknél, tehát ahol csak egyik gyermeket érintette az autizmus spektrum zavar, a születési súly igen erős előrejelzője az autizmus kialakulásának.

Az elemzés során kiderült, hogy ahol az egyik bébi 15 százalékkal súlyosabb volt, mint a másik a születésükkor, az autizmus kockázata 13 százalékkal nőtt.

A születési súly tehát szerepet játszhat az autizmus kialakulásában, melynek okai igen összetettek. Hozzájárul az alapvető genetikai hajlam is, hogy kifejlődjön a betegség.

A tanulmány a Psychological Medicine-ben jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.