Figyeltük már, hová néz igazából a baba?

A babák valójában szájról olvasnak - így tanulnak beszélni

A kisbabák akkor kezdenek el értelmesebb szavakat formálni, amikor megtanulnak szájról olvasni - állítják kutatók. Ez tehát megcáfolja, hogy csak a hang alapján tanulnak meg beszélni.

2012.01.18 10:15ma.hu

A babák nemcsak a hangunk hallgatása alapján tanulnak meg beszélni - egy új tanulmány szerint szájról is olvasnak. Mindez 6 hónapos koruk körül történik meg, amikor elkezdik a szemkontaktust tartani és nézni a szánkat, ahogy beszélünk hozzájuk.

A kutatók szerint ez vezet oda, hogy a gagyogásból fokozatosan halandzsa lesz, majd pedig megszületnek az első értelmes szavak.

David Lewkowicz
tanulmányvezető a floridai Atlantic egyetemről elmondta: a babák minket utánoznak, nézik, hogyan formáljuk a szánkat ahhoz, hogy az a bizonyos hang, szó kijöjjön, amit hallanak. "Ez egy hihetetlenül összetett folyamat".

A kicsik számára csupán néhány hónapba telik, hogy magukba szívják azokat a szájmozgásokat, amelyek az alap szavakhoz kellenek. Első születésnapjuk után ismét inkább az ember szemébe néznek, kivéve, ha ismeretlen nyelvű szavakat hallanak. Akkor folytatják a "szájolvasást".

Bob McMurray professzor az Iowai egyetemről elmondta: ez egy rendkívül érdekes megállapítás, a kisbabák tudják, mit kell tudniuk, a fejlődésük ezen pontján ki tudják választani, mi a fontos.

A kutatás eredménye tehát alátámasztja, hogy a kisbabával minél több "szemtől-szemben" időt kell tölteni, hogy jobban haladjon a beszéd megtanulásával.

Mindez felveti a kérdést, hogy a fejlődési rendellenességekkel született gyermekek - így az autisták - vajon ugyanúgy tanulnak-e beszélni, vagy különbségeket mutatnak-e, amely korai figyelemfelhívás lehet a betegségre.

A tudósok nem csak kíváncsiságból szerették volna tudni, hogyan tanulnak meg a babák beszélni. Hanem azért, hogy kiderüljön, hogyan lehetne ösztönözni a folyamatot azoknál, akiknél a beszéd nem alakul ki a megfelelő időben.

A tudósok 180 babát teszteltek, 4, 6, 8, 10 és 12 hónaposan. Videókat nézettek velük, egy nőről, aki angolul vagy spanyolul beszélt. A babák kis monitort viseltek egy puha fejpántra erősítve, melyen keresztül a kutatók figyelték, hová is néznek valójában, és mennyi ideig.

Drámai változást tapasztaltak. Amikor a beszélő az angolt használta (mely számukra az anyanyelv volt), a 4 hónaposak tekintete leginkább a szemére fókuszált. A 6 hónaposak nagyjából egyforma időt töltöttek a száj és a szem figyelésével.

A 8- illetve 10 hónapos kicsik leginkább a szájat tanulmányozták. 12 hónaposan a tekintetük visszatért a beszélő szemére.

No, de mi történt, amikor a beszélő spanyolul szólalt meg? A 12 hónapos babák is a szájat figyelték hosszabban, akár a fiatalabb társaik. Extra információt igyekeztek leszűrni az idegenül beszélő nő arcáról, megfejteni az ismeretlen hangokat...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.