Komoly indokokkal áll elő a tini

Valamiért jó is, ha visszaszól a kamasz?

A szülő már legszívesebben a haját tépné, amikor kamasz gyermeke alaposan megindokolja, miért nem takarította ki a szobáját, vagy elmagyarázza saját anyjának vagy apjának, miért nincs igaza - a kutatók szerint azonban ez a viselkedés valahol jó is.

2011.12.25 19:20ma.hu

Sok szülőt idegesít és bosszant, ha tinédzser gyermeke visszaszól neki, pontosabban alaposan kigondolt, érvekre felépített válasszal szolgál arra, miért nem takarította ki még mindig a szobáját, miért ért későn haza.

Sőt, netán még meg is magyarázza a szülőnek, véleménye szerint mit csinál vagy gondol rosszul. A legtöbb anya és apa ilyenkor felfortyan: mi az, hogy szerepet cserélnek, és a gyermek "oktatja" őt?

Kutatók szerint azonban az, ha a kamasz észérvekkel és jól felépített válasszal áll ki maga mellett, akár jó is lehet rá nézve.

Egy új tanulmány szerint ugyanis, ha képes kiállni maga mellett, és nem lehet eltéríteni nézeteitől a családi viták során, a tinédzser a barátok nyomásával szemben is ellenállóbb - ha például alkoholra vagy kábítószer kipróbálására akarják rábeszélni.

A Child Development című szaklapban megjelent tanulmány - melyet a Virginia egyetem kutatói végeztek - 150 tinédzsert vett alapul a legváltozatosabb típusokból. Információkat gyűjtöttek alkohol- illetve droghasználatukat illetően is.

Azt is figyelembe vették, hogyan nevelődtek, illetve hogyan kommunikálnak az édesanyjukkal. Azok a tinik mutatták a legnagyobb ellenállást a szeszes itallal és drogok használatával szemben, akik az anyjukkal szemben is kiálltak magukért és nyíltan elmondták véleményüket.

Ezek a kamaszok ésszerű érveket használtak a viták során - ahelyett, hogy nyafogtak volna, vagy sértegették volna a szülőt, hogy befolyásolják a véleményét, akár az iskolai teljesítményükről, akár a házimunkáról, akár más otthoni szabályokról volt szó.

"Az egészséges önállóságot, melyet otthon alkalmaztak, ezek a gyerekek tovább vitték más emberekkel való kapcsolataikba is" -
mondta el Joseph Allen pszichológiaprofesszor.

Vagyis a tinik, akik biztosak saját álláspontjukban és megingathatatlanok, nem fognak függeni közeli barátaiktól, és befolyásolni sem igen hagyják magukat, különösen, ha számukra valamilyen viselkedésforma nem szimpatikus vagy egyenesen negatív - tette hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.