Majdnem a hajfestésbe halt bele a tini

"Azt hittük, felrobban" - Kétszer akkora feje lett a hajfesték miatt

A csinos, modellnek készülő tizenéves lány egy allergiás reakciót követően iszonyodva nézte magát a tükörben, pedig csak a haját akarta feketére festeni.

2011.11.05 10:15ma.hu

Nem véletlenül szerepel a hajfestékek dobozán, hogy ellenőrizzük le, okoz-e valamilyen allergiás reakciót az adott festék. Van ugyanis, akinél olyan súlyos reakció alakul ki, hogy alig ismer magára.

Ez történt a 14 éves brit lánnyal, Chloe Robins-szal is, akit rohammentő vitt kórházba, miután az édesanyja egy otthon használatos hajfestékkel festette be a haját.

A southhamptoni tini először komoly fejviszketést tapasztalt a festék használatát követően, amely parafeniléndiamint (PPD) tartalmazott. 48 órával később azonban már nem foglalkozott a hajszínével: nyaka és feje a normális méretének kétszeresére duzzadt, a lány levegőért kapkodott és izzadt.

Mindez csupán hetekkel azután történt, hogy egy 17 éves lány, Tabatha McCourt meghalt 20 perccel azután, hogy befestette a haját - szintén allergiás reakció következtében. Ordítani és hányni kezdett, mielőtt összeomlott és meghalt egy barátja otthonában.

Chole a Halloween-kosztümje miatt szerette volna befesteni a haját, hogy jobban passzoljon ahhoz a hajszíne. A különös az egészben az, hogy a lány elmondása szerint végeztek tesztet és az semmilyen allergiás reakciót nem mutatott.

Amikor Chloe rosszul lett, rettegés fogta el: meg fog halni egy hajfestés miatt! Úgy írta le magát: arca olyan kerek lett, mint egy tányér, szeme pedig egy békáéra hasonlított. Mintha csak egy "elefántember" nézett volna vissza a tükörből - fogalmazott.

A hajfestéket szombat este vitték fel a hajára, vasárnap reggel kezdett rosszul lenni, hétfőre pedig a gyönyörű lány felismerhetetlenné vált. "Úgy nézett ki, mint akinek mindjárt felrobban a feje" - mesélte még mindig döbbenten az édesanya, aki azokban az órákban arról is teljesen meg volt róla győződve, hogy lánya álma - modell akart lenni - szertefoszlott.

Az anya szerint fontos lenne, hogy minden ember tudjon a PPD hatásairól. Mások is beleestek már abba a hibába, amibe ők. Az orvosok, akik ellátták és helyrehozták Chloe-t, azt mondták: ez egy igen gyakori probléma!

Azonnal le kellene szedni a polcokról az ilyen hatóanyagot tartalmazó termékeket. Az anya a hajfesték márkájára nem emlékezett, de arra igen, hogy egy ismert, népszerű termék volt.

Ami azt jelenti, hogy emberek milliói lehetnek kitéve az ártalmas anyagnak. Európai dermatológusok már korábban felhívták a hajukat festők figyelmét arra, hogy a parafeniléndiamin megtalálható a kereskedelmi forgalomban kapható festékek mintegy kétharmadában, és allergiás tüneteket okozhat az arra érzékenyek embereknél.

Egy londoni klinika adatai szerint az utóbbi években a hajfestékre allergiások száma megduplázódott. Sokan azonban nem foglalkoznak a tünetekkel és orvoshoz sem fordulnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.