Nem egyeznek a kutatók: várható-e ekkora javulás

Ki lehet nőni az autizmust?

Kutatók szerint a gyermekek akár ki is nőhetik az autizmust - egy-harmaduknál idősebb korban nem állnak fenn a tünetek.

2012.01.24 14:25ma.hu

Kinőhető az autizmus? Ellentmondásos a teória, miszerint a gyermekek egy része kinövi a betegséget. Kutatók szerint számos gyermeknél előfordul, akiket fiatalon autizmussal diagnosztizáltak, hogy idősebb korukban nem fedezhetők fel rajtuk a betegség tünetei.

A tanulmányt a Pediatrics szaklap közölte. A kutatók megállapították, hogy a gyerekek egyharmada, akiket valaha autizmussal diagnosztizáltak, a későbbi felmérés során már nem mutatták annak jeleit.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy korábbi, szintén a Pediatrics-ban közölt tanulmányok hasonló eredményre jutottak, vagyis az autista spektrum zavarral diagnosztizált gyerekeket egy idő után nem lehetett autistának nevezni, mintha "elveszítették volna" a betegséget.

Hogy vajon ez téves korai diagnózisnak köszönhető, vagy annak, hogy tényleges változások történtek a gyermekek agyában, az igen ellentmondásos.

Dr. Andrew Zimmerman Massachusetts-i tanulmányvezető elmondta, hogy tanulmányuk 92 ezer szülő megkérdezésén alapult, akiknek gyermeke 17 éves vagy ennél fiatalabb volt, 2007 és 2008 között.

Az eredmények szerint 1366 szülőnek mondták, hogy a gyermeke autista, ezek közül 453 esetben a szülők szerint - a diagnózis ellenére - sem tapasztalható a gyereknél probléma.

A tanulási nehézségek, a késleltetett fejlődés a kutatók szerint nagyobb valószínűséggel vezetnek később ahhoz, hogy a gyermeket autistának lehessen nevezni. Ugyanez igaz az idősebb gyerekekre is, akik epilepsziától és szorongástól is szenvednek.

Ugyanakkor a gyermekek vagy tinédzserek, akiknél korai halláskárosodás állapítható meg, kisebb valószínűséggel tekinthetők később autistának.

Az autizmus a kutatók szerint kéz a kézben jár más mentális problémákkal és viselkedési zavarokkal. Ez megnehezíti a diagnózist, illetve lassítja a gyermek javulását, mivel nem kap elég korán kezelést.

A szakértők mindenesetre nem értenek egyet abban, hogy a gyerekek, akiket egyszer már autistaként diagnosztizáltak, olyan javuláson mehetnek keresztül, hogy a tünetek megszűnnek.

John Matson a Lousianai egyetemről elmondta: ha valaki autista, az autista, ez egy igen stabil állapot. Véleménye szerint, ha a tünetek javulnak is, az autista embereknek kezelésre van szükségük, hogy a javult állapotot fenntartsák.

Abban is kételkednek, hogy a betegség korai felismerése és a kezelés elkezdése igazi, tartós javulást eredményezne.

"Ugyanakkor nem szokatlan, hogy egy gyermek komoly autizmussal küzd élete korai szakaszában, de ahogy az évek múlnak, a tünetei sokkal enyhébben lesznek. Sok gyermek jelentősen javul, valóban nem tudni, hogy miért, talán az agy fejlődése is szerepet játszik ebben. A korai kezelés valóban nagyon fontos, és nincs okunk azt gondolni, hogy nem tudjuk fejleszteni a gyerekeket. Ez mindenképp optimizmusra ad okot" - mondta el John Matson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.