Depressziós lehet, aki nem várta a babát

A nem kívánt terhesség mentális problémát okozhat?

A nők harmada szenved depressziótól, akinek nem kívánt terhességből született gyermeke - derítette ki egy tanulmány. Ez a szám nem változik, akár az abortuszt választják, akár azt, hogy folytatják a terhességet.

2011.12.10 08:55ma.hu

Az abortuszon átesés nem növeli a nőknél a mentális problémák kockázatát, állítja egy új tudományos vizsgálat. A kutatók kiderítették, hogy ellenben a nem kívánt terhesség megduplázza a mentális problémák kialakulásának esélyét, de az arány ugyanolyan marad, akár az abortusz mellett dönt a nő, akár a terhesség folytatása mellett.

Az Academy of Medical Royal Colleges lapban megjelentetett írásban a brit Királyi Pszichiátriai Kollégium szakemberei több százezer nő adatait vették vetették össze 44 korábbi tanulmányból. Tim Kendall professzor szerint a népesség 12 százaléka szenved depressziótól élete valamely pontján.

Ám az olyan nőknek, akiknek nem kívánt terhességük volt, a harmada tapasztalja meg a depressziót. A nem kívánt baba érkezése mentális problémák kialakulását okozhatja - a nőnek valószínűleg már a várandósság előtt is voltak problémái, vagy a két állapot kombinációja jön létre a szülés után.

A szakértők megállapították: azok a hölgyek, akiknek már a teherbeesés előtt is voltak mentális gondjai, nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek problémáktól az abortusz elvégzése után.

A tényezők között, melyek potenciális növelői a mentális problémák kialakulásának abortusz után, ott a partner nyomása, hogy vetessék el a gyermeket, a stresszes események, vagy a nő hozzáállása, aki mindig is ellenezte az abortuszt.

Kendall professzor elmondta, a jövőben a nem kívánt terhesség hatását kívánják vizsgálni alaposabban, nem pedig azt, hogy az abortusz okoz-e mentális problémákat.

A meg nem született gyermekek védelmében létrejött társaság szóvivője azt mondta, számos történet és nők beszámolói bizonyítják, hogy érzelmi életükre nagyon romboló hatású volt az abortusz. A gyermek elvetetése valóban pszichológiai ártalmakkal járhat.

A felfedezések kapcsán egy három hónapos konzultáció indult el számos érdekelt csoport részvételével. Dr. Roch Cantwell pszichiáter, tanácsadó elmondta, vizsgálataik a fentiekkel szemben azt mutatják, hogy az abortusz nem növeli a mentális problémák kialakulásának esélyét.

Véleménye szerint a nőket, akik nem kívánt babát hordanak a szívük alatt, meg kell nyugtatni, hogy nincs nagyobb valószínűsége a mentális problémák jelentkezésének, ha az abortusz mellett döntenek, mint ha azt választják, hogy megtartják a gyermeket.

A szakemberek belátják, hogy a téma egy igen sok konfliktusra okot adó kutatási terület. Azt azonban fontosnak tartják, hogy a nők megfelelően tájékoztatva legyenek arról, hogy az abortusz esetén és főleg utána milyen érzelmi reakciókat tapasztalhatnak.

Különösen azok szorulnak segítségre, akik a teherbe esést megelőzően szenvedtek valamilyen mentális problémától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.