A mentális betegségek nem egyformán érintik őket

Aszerint kéne kezelni, hogy nő, vagy férfi

Eddig is megfigyelhető volt, hogy bizonyos mentális betegségek több esetben érintenek nőket, míg mások inkább a férfiakra jellemzőek. A kutatók tudni vélik az okokat.

2011.08.26 08:29ma.hu

A férfiakat sokkal több esetben élnek pszichoaktív szerekkel, és diagnosztizálják őket antiszociális rendellenességekkel, míg a nők esetében gyakoribb a túlzott aggodalmaskodás, a depresszió.

Ez a kutatás azt mutatja, hogy a megelőzésnek, a kezelésnek is nemek szerintinek kellene lennie - vélik a szerzők, akik 2011 és 2002 között 43 ezer embert analizáltak az Egyesült Államokban.

A mód, ahogyan a nők és a férfiak kezelik és kivetítik érzéseiket, megmagyarázhatja, miért különbözik jelentősen a számuk a mentális problémák terén.

A szorongó, túl sokat aggodalmaskodó, kombináló nők hajlamosak magukban tartani bizonyos problémáikat, ami elszigetelődéshez, magányhoz, depresszióhoz vezet.

A férfiak azonban jobban kimutatják azokat, de náluk agresszív, impulzív, erőszakos viselkedés formájában jelenik meg.

A tanulmány a Journal of Abnormal Psychology lapban jelent meg. A kutatók más módot látnak ésszerűnek a nők és a férfiak kezelésében.

A hölgyeknél a kognitív kezelésre kell hangsúlyt fektetni, amely segítene megelőzni, hogy valamin túlságosan sokat elmélkedjenek, töprengjenek - véli Nicholas Eaton, a tanulmány vezetője a Minnesotai egyetemről.

Férfiaknál viszont az impulzív viselkedések igényelnek kezelést, náluk a tervezett cselekvések elkerülésére kell fókuszálni és arra, hogy az agresszív megnyilvánulások ne forduljanak romboló, ártalmas viselkedésbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.