A füst rombolja az agyat

A dohányzó szülők gyermekük mentális egészségét veszélyeztetik

Egyre több bizonyíték támasztja alá tudósok szerint azt a feltételezést, miszerint a cigarettafüstöt belélegző gyerekeknek romlik a mentális egészségük.

2010.12.09 15:55MTI

A passzív dohányos gyerekek nagyobb valószínűséggel küzdenek mentális problémákkal, különösen hiperaktivitással és rossz magatartással - derült ki az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból, amelyben a University College of London tudósai összegezték kutatásukat.

Az eredmények újabb adalékot jelenthetnek a szülők számára a dohányzás - legalább otthon történő - elhagyására. A tudósok azonban megjegyezték, még nem világos, hogy a cigarettafüst valóban kárt tesz-e a gyerekek agyában, vagy valami másról van szó. "Tudjuk, hogy a passzív dohányzást összefüggésbe hozták a gyerekeknél kialakuló testi egészségügyi gondokkal, de a szellemi egészséget érintő kérdéseket még nem tárták fel" - mondta Mark Hamer, a kutatás vezetője.

Az Egyesült Államokban a három és 11 év közötti gyerekek kétharmada ki van téve passzív dohányzásnak. A kilenc és 17 év közötti korosztályban a gyerekek 20 százalékánál állapítanak meg valamilyen mentális rendellenességet vagy függőséget - vált ismertté hivatalos forrásokból. A londoni egyetem kutatói 901, négy és nyolc év közötti brit gyereket vizsgáltak. Elemezték a gyerekek nyálában lerakódott cigarettafüstöt, a szülőknek pedig kérdőívet kellett kitölteniük csemetéik érzelmi, viselkedésbeli és közösségi nehézségeiről.

Minél több cigarettafüst jutott a gyerekek szervezetébe, annál gyengébb volt mentális egészségük. Összességében a gyerekek három százalékánál mutatkoztak igen rossz értékek. A kutatástól független szakértők alátámasztották a londoni szakemberek eredményeit. "Egyre többen ismerik fel, hogy a passzív dohányzás növeli a gyerekeknél az egészségügyi kockázatokat, beleértve a fülfertőzéseket és az asztmát is" - mondta Michael Weitzman a New York-i Egyetem orvosi központjának munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.