Ki kivel és mit - itt követjük el a hibát a randin

Hoppá: ha a nő kezdeményez, a pasi "szánalomból" megy el?

Bár napjainkban igencsak elcsúsztak a dolgok a párkapcsolati elvárások terén, a hagyományos szerepek még mindig belénk vannak sulykolva, és jó is lenne ettől nem eltérni. A tények magukért beszélnek: mit rontunk el a randin?

2011.11.29 10:15ma.hu

Noha manapság változtak a szabályok, és elfogadjuk, ha egy nő kezdeményez, a jól működő párkapcsolatok mégsem azt mutatják, hogy ezek azok, ahol a hölgy kezdeményezett. Legalábbis "éles helyzetben"...

Tegyük fel, hogy a férfi és a nő együtt időzik a szobában egy társaságban: szemmel látható, hogy a vonzalom kölcsönös. Iszogatnak, beszélgetnek, nevetnek - az este végén pedig a hölgy egyértelmű jelzést ad arra, hogy szeretné, ha lenne a dolognak folytatása. Látszik, hogy nincs ellenére egy második találkozás.

Ám még ha ő is kezdeményezett először, a randi leszervezése már végképp a férf dolga!

Egy új tanulmány, mely a Gender & Society című lapban látott napvilágot, és 273 ember bevonásával készült, azt mutatta: ahol a férfi kezdeményezett, és hívta randira a hölgyet - még ha aztán a csókot a nő is kezdeményezte -, ott mindkét fél egyformán érdekelt volt a kapcsolat kialakításában.

Ám azokban az esetekben, ahol a nő kezdeményezett, és utalt a randira is, majd pedig a pasi csókolta meg őt, 41 százaléka a férfiaknak nem adott sok esélyt a kapcsolatnak.

A tanulmányban részt vett diákok úgy gondolták, ha alkalmi szexről van szó, a szabályok egyszerűen felrúghatók - ám ha randizásról, akkor meglepően konzervatívnak mutatkoztak, és a hagyományos szerepek betartását hangsúlyozták: a férfinak kell kezdeményeznie és elhívnia randira a nőt.

Mert a második változatban - amit feljebb említettünk - könnyen előfordulhat, hogy a férfi nem hívja fel utána a nőt és csak egy csók csattan el köztük. A diákok úgy gondolták: ilyenkor a pasi csak "megadja magát", de nem gondolja komolyan a randit, "szánalomból" megy el.

Sinikka Elliott, az Észak-Karolniai állami egyetem szociológia professzora elmondta: a diákok úgy vélik, a nő, aki randizni akar, ellensúlyozni igyekszik, hogy ő kezdeményezett. Ha szex is volt, akkor pedig fél utána a pasit felhívni.

Amennyiben sor kerül a következő találkára is, legszívesebben visszacsinálná a dolgokat, mintha a szex meg sem történt volna - bizonytalan, nem tudja, mit gondol a pasi, nem akarja, hogy csak egy könnyű nőnek nézzék.

Tehát ha a nő kezdeményez, a férfi rögtön "támogassa" őt azzal, hogy megmutatja férfias oldalát, ajánlja fel a randit. Amennyiben mások a körülmények, és a találkát a hölgy dobja fel, mondjon a pasi igent, majd kérdezze meg, milyen helyre menne el szívesen.

Ha azonban tetszik neki egy nő,
ne késlekedjen randit kérni tőle! Azt azonban jobb közösen megbeszélni, hogy mi legyen a program.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.