A huszonéves lányok egyre veszélyeztetettebbek

Minél korábbi szex, minél több pasival: méhnyakrák a vége?

Drámai mértékben megemelkedett a méhnyakrákos esetek száma a nők körében az utóbbi években - különösen a huszonévesek körében. Hogyan lehetséges ez, amikor a védekezésre oly nagy hangsúly kerül napjainkban?

2011.11.07 08:15ma.hu

Miközben az idősebb korosztályban csökken a méhnyakrákos esetek száma, a huszonéves lányok körében az utóbbi időben nőtt, nem is kis mértékben. A múlt évtizedben az új esetek száma 40 százalékkal emelkedett. Manapság évente 300 új esetet diagnosztizálnak csak Nagy-Britanniában.

A kutatók szerint a drámai emelkedés oka az, hogy a fiatal lányok sok esetben nem védekeznek megfelelően szex közben, és egyre több a partnerük.

A méhnyakrákot a humán papilloma vírus okozza, amely szexuális aktuson keresztül terjed. A vírus rendkívül gyakori - ugyanaz a fertőzés, amely a genitális szemölcsöket okozza -, de a legtöbb törzse nem okoz rákot.

Minél fiatalabban kezd azonban nemi életet élni egy lány, és minél több partnerrel, annál nagyobb az esélye, hogy megfertőződik egy rákot okozó törzzsel.

A Manchesteri egyetem kutatói összehasonlították az éves átlagot 2002 és 2006 között az 1992-1996 közötti megbetegedések számával.

A rák esélye 5,5 százalékról 7,9 százalékra nőtt a 100 ezer, 20-29 éves kor közötti nőnél. Minden évben átlagosan 283 új esetet regisztráltak ebben a korcsoportban, szemben az 1992-1996 közötti 215-tel.

Az 50 és 70 éves kor közötti nőknél a méhnyakrák gyakorisága 40 százalékkal csökkent.

A betegség azért igen veszélyes, mert a tünetek csak akkor érzékelhetőek, ha a kór már előrehaladott állapotban van. Nagyon fontos tehát a rendszeres nőgyógyászati szűrés!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.