A méhnyak- és végbélrák a legrizikósabb

Sok esetben későn diagnosztizálják a rákot

Egy kormányjelentés szerint a méhnyakrákos és a végbélrákos esetek csaknem felét már késői stádiumban diagnosztizálják az Egyesült Államokban, amikor már alig van remény a felgyógyulásra.

2010.11.25 12:14MTI

A daganatos betegségeknek ezeket a fajtáit főként idősebb emberekénél, valamint a feketék és a spanyolajkúak körében fedezik fel későn - állapítja meg a szerdán közzétett felmérés, amely az amerikai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ (CDC) megbízásából 2004 és 2006 közötti adatokat tekintett át.

"A jelentés azért aggasztó, mert ezek szerint sok megelőzhető rákot nem akkor diagnosztizálnak, amikor a kezelés a leghatékonyabb" - hangsúlyozta Marcus Plescia, a CDC rákmegelőzési és -ellenőrzési osztályának igazgatója. A felmérés szerint a mellrákos esetek egyharmadát későn veszik észre - többségében a 70-79 éves, illetve a fekete nőknél.

A végbélrák késői diagnózisa a páciensek korának előrehaladtával növekszik, és a fekete nők, valamint férfiak körében a legmagasabb. A méhnyakrák kései felfedezése az 50-75 éves, illetve a spanyolajkú nőknél tapasztalható legnagyobb számban.

A késői diagnózis különbségeit részben a szűrések arányának eltérései okozzák az egyes államokban, illetve demográfiai csoportokban - állapította meg a jelentés. Az Obama-kormányzat szeptemberben vezetett be olyan intézkedéseket - többek között ingyenessé tette az ajánlott szűréseket -, amelyekkel igyekeznek emelni a rákszűréseken megfordulók számát.

A végbélrák évente 53 ezer ember halálát okozza az Egyesült Államokban; ennél csak a tüdőrák szed több áldozatot. Emlőrákban évente 40 ezer nő hal meg az országban. A méhnyakrák rendszeres szűrés esetén az egyik legkönnyebben kimutatható rákféle, mégis évente 4000 halálhoz vezet Amerikában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.