Nem vehetjük félvállról!

Harcban a méhnyakrákkal - tények és kezelési módok

A nőgyógyászati területen kialakuló, szexuális úton terjedő "vírus-szemölcsök" igen gyakoriak és semmiképpen sem félvállról vehető megbetegedések.

2010.11.14 13:00ma.hu

Kellemetlenségük mellett komplikációt okozó következménnyel is számolni kell. Ugyancsak STD ( sexualy transmitted disease) a HPV, mely gyakran a méhszájsebek területén tapad meg. Rosszindulatú méh megbetegedések esetén az adott helyzetnek, stádiumnak megfelelő radikális kezelés alkalmazandó. Szükség esetén sor kerül az egész méh eltávolítására, ám az ilyen radikális életmentő műtéteket, nőgyógyászati vizsgálatokkal még időben kezelni lehet.

A kérdésekre Dr. Molnár Dezső, a Kék Lagúna Egészségközpont nőgyógyásza, a napidoktor.hu egészség és életmód portál szakértője válaszolt.

A méh a női életfunkciók egyik meghatározó területe. Melyek a legfontosabb funkciói, és melyek a leggyakoribb betegségei?

„A modern orvostudomány nézete szerint a méh önmagában véve csak és kizárólag az utódok létrehozásában, a magzat kihordásában és megszületésében játszik szerepet. A fogamzóképes korban a menstruációk rendszeres megléte a női nemiség tudatának és érzésének szintén fontos eleme.

A keleti, tradicionális orvosi szemlélet szerint a méh egyfajta energia-központ és jelentősége az élet végéig megmarad. Betegségei közül legfontosabbak a veleszületett fejlődési rendellenességek, fertőzéses alapú gyulladásos problémák és a daganatos elváltozások.

A rendellenes vérzések, a menstruáció szabálytalanságai eredhetnek magának a méhnek a betegségéből, de lehetnek egy komplex hormonális zavar részjelenségei is. A méh eredetű sterilitás és ínfertilitás ugyancsak fontos, bár betegségként csak azok élik meg, akik gyermeket szeretnének.” – válaszolta Dr. Molnár Dezső, a Kék Lagúna Egészségközpont orvosa.

Milyen gyakoriságúak ezek a rendellenességek?

„A betegségek csoportosításakor érdemes megjegyezni, hogy a méhet méh-testre és méh-nyakra osztjuk fel. Külön beszélünk a méh izomzatáról és a méhet belülről bélelő nyálkahártyáról. – mondta a napidoktor.hu szakértője- 18-35 éves életkorban a méh-nyak betegségei fordulnak elő gyakrabban, legveszélyesebbek ezek közül a méhnyak diszpláziák és a méhnyak rák, amelyek mai tudásunk szerint a Humán Papilloma Vírus( HPV ) fertőzéssel állnak szoros összefüggésben.

Magyarországon évente 1500 körüli az újonnan diagnosztizált méhnyakrákos esetek száma, de ezen korosztály HPV fertőzöttsége ( Egyesült Államokbeli felmérések alapján ) 30-40 százalék, 45-55 éves korosztályban válik leggyakoribbá a méhtest jó-és rosszindulatú daganatos megbetegedése. Az előbbit miómának, az utóbbit méhtestráknak nevezzük.”

Melyek a betegségek főbb kiváltó okai?

A nőgyógyász szakvéleménye szerint: „Kialakulásukban az erre a korosztályra jellemző hormonális változásoknak van döntő szerepük, amit egyéb kockázati tényezők (pl.: testsúlygyarapodás) is befolyásolhatnak.

A kisebb-nagyobb miómák igen gyakoriak, sokszor panaszokat sem okoznak és csak a rutin vizsgálatkor kerülnek felismerésre, a rosszindulatú elváltozások éves előfordulása hazánkban 2000 alatt van évente.

A méhszájseb fiatal, tinédzser korban igen általános, a fokozott östrogen hormonhatás következménye, lényegénél fogva bő, nyákos, de nem gyulladásos folyást okoz, viszont jó terep a kórokozók, többek közt a HPV megtapadásának. A méhszájseb ( orvosi nyelven a méhnyak ectropionja ) további fennállása a gyakori fertőzések és a szexuális életkor jelentkező kontakt vérzések, fájdalmak miatt később kezelést igényelhet.”

Milyen műtéti eljárással, gyógymóddal kezelhetőek az előző kérdésre válaszul adott nőgyógyászati betegségeket?

Dr. Molnár Dezső, a Kék Lagúna Egészségközpont orvosának elmondása szerint ez alapvetően négyféle lehet: ecsetelés, égetés, fagyasztás és Laser műtét.

Mi a legelemibb különbség a Laser műtét, illetve a többi gyógymód között?


„A Laser egy pontosan irányítható, mind mélységében mind alapterületében és hegesedés, későbbi szövődmények esélye ( pl a méhszáj szűkülete ) nélkül alkalmazható. – válaszolta a napidoktor.hu szakértője, majd hozzátette: Ez érthető, ha arra gondolunk, hogy az égető és a fagyasztó eszköz alkalmazásakor pont a kóros területet nem látjuk, hiszen az az eszköz takarásába kerül.

Kiemelendő, hogy a HPV fertőzéssel együttesen előforduló méhszájseb Laser kezelése, szerencsés elhelyezkedés esetén a vírusbetegség megszűnésével jár. Az ecsetelés többnyire nem hatásos.”

A gyógyítási eljárások, gyógymódok mellett mire hívja fel a figyelmet?

„Bármely nőgyógyászati panasz esetén érdemes mihamarább felkeresni a szakorvost és a diagnózis ismeretében célzott kezelést kezdeni. – javasolta Dr. Molnár Dezső, nőgyógyász - Igaz, ez a gyakran ismétlődő hüvelyi folyások eseteire éppúgy, mint a szexuális élet alkalmával jelentkező pecsételő vérzésekre.

A rendszeres, alapos, mindenre kiterjedő szűrővizsgálatok jelentősége döntő. A méhnyakról vett sejt-minta mellet nagyon lényeges a HPV mintavétel, a méhszáj kolposzkópos vizsgálata és a hüvelyi ultrahang vizsgálat. A hatásos kezelés megkezdése, csak pontos diagnózison alapulhat.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.