Ezek a hibásak az esetek túlnyomó többségéért

Nyolc vírus felelős a méhnyakrákért

A méhnyakrákos esetek több mint 90 százalékáért világszerte nyolc típusú humán papillóma vírus (HPV) felelős, melyek a következő generációs vakcinák célpontjai lehetnek.

2010.10.19 11:00MTI

A The Lancet című orvosi folyóiratban hétfőn ismertetett tanulmányban 38 országban 60 év alatt előfordult 10 575 invazív méhnyakrákos esetet elemzett a nemzetközi kutatócsoport.

Eredményeik szerint nyolc HPV-típus - a 16-os, 18-as, 45-ös, 33-as, 31-es, 52-es és a 35-ös - volt felelős az összes eset több mint 90 százalékáért. A jelenleg forgalomban lévő vakcinák (a GSK Cervarix és a Merck Gardasil oltóanyaga) a 16-os és a 18-as típus ellen védenek, valamint keresztvédettség folytán részlegesen a 31-es és a 45-ös HPV-típus ellen.

A humán papillóma vírusnak 118 különböző típusát azonosították eddig, körülbelül negyven fertőzi meg a genitáliákat, tizenkettőt ismernek rákokozóként.

A méhnyakrákos esetek mintegy 80 százaléka a fejlődő országokban fordul elő jelenleg.

A most közzétett tanulmányban Európából, Észak- és Dél-Amerikából, Afrikából, Ázsiából és Óceániából származó adatokat tekintettek át a kutatók.

A The Lancet ugyanazon számában közölt kommentárjában Cosette Wheeler, az amerikai Új-Mexikói Egyetem munkatársa "herkulesi erőfeszítésként" jellemezte a kutatást, mely alappontként szolgálhat a jövőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.