"A barátnőm gyereket szeretne - de én nem"

Mit tegyünk, ha a férfinak "rémálom" a gyerek?

Eddig mi voltunk a nő szíve csücske - ezután azonban a gyermek lenne az. Éjjel háromkor arra ébredünk fel, hogy pelenkacserével álmodtunk, és nem esett jól. Párunk azonban egyre gyakrabban emlegeti a babát. Van kiút?

2011.11.05 18:55ma.hu

Manapság sajnos nem kevés nő és férfi kerül nehéz helyzetbe, amikor hosszabb ideje együtt vannak már, de egyszercsak kiderül, nem teljesen egyformák az elképzeléseik.

A nő egyre gyakrabban emlegeti a babavállalást, látványosan ellágyul a kisbabák láttán, "demonstrálja", hogy nekünk sem kellene tovább várni a dologgal. Csakhogy az apajelölt nem egészen így gondolja. Sőt.

Egyenesen rémálmai vannak arról, hogy pelenkát kell cserélnie, elképzeli, hogy a kisgyermek lépéseire ébred fel hajnali ötkor, és semmi kedve hozzá. Visszaidézi, hogy egy repülőgépen ült, és egyszer csak nyugalmát egy síró, majd hisztériázó baba hangja zavarta meg.

Tudja, neki erre (még legalábbis) nincs szüksége. Jó számára a helyzet úgy, ahogy van, azt csinál, amit akar, viszonylag szabadon, nincsenek komoly kötelezettségei.

A párja azonban arról beszél, mennyire csodálatos lenne végre családot alapítani. Alig várja, hogy babát ringathasson, hogy szoptathasson - a férfi azonban elképzelni se tudja, hogy más is a kedvese melléhez érjen.

Hogyan tovább?

Patthelyzet. A nő szeretne gyermekeket, a férfi viszont "parazitának" tekinti őket, akik "nem hagyják majd élni". Szereti a párját - de nem látja magát apaként, és egyre gyakrabban és kétségbeesettebben gondolkodik azon: meg tudná-e tenni? Milyen apa lenne? Folytathatja-e a kapcsolatot a szeretett nővel, ha nem akar gyereket?

Hiszen őt magát sem szeretné egyelőre anya szerepben látni. Nem szeretné feladni, hogy csak kettesben lehessenek, ugyanúgy akarja őt kívánni, ahogy eddig. Sőt. Nem akar második lenni, a baba után...

Hogyan lehetne a helyzetet megoldani? Lehet jól dönteni, hogy se a nő, se a férfi ne szenvedjen? Aligha. Sok férfi egyszerűen a menekülést választja - nem köt kompromisszumot. És amíg nem látja magát pelenkát cserélni, vagy a repülőgépen a gyermekét megnyugtatni igyekvő szülő szerepében, nemigen van rá esély, hogy azt a megoldást választja: igent mond a babára.

Amennyiben úgy érzi, még évekig nem akar gyermeket, akárhogy is dönt, az a helyzet nem lesz jó sem neki, sem a nőnek. Csupán akkor köthetnek kompromisszumot, ha a hölgy hajlandó még pár évet várni. Ellenben ha a férfi tisztában van azzal, hogy egyáltalán nem vágyik gyermekre, ezt nem ártott volna még az elején közölnie a kedvessel. Ebben az esetben elég lehetetlen a viszonyt fenntartani.

Gyermek, a kapcsolat-próba

Tegyük tisztába a dolgokat: ha nem szeretnénk gyermekeket, nem maradhatunk egy olyan nővel, aki alig várja, hogy szülhessen. Ez egyértelmű. Nincs más megoldás, mint elengedni a nőt, hadd találjon olyan partnert maga mellé, aki osztozik az elképzeléseiben, ugyanarra vágyik, amire ő.

Mert mi történhet abban az esetben, ha a pasi mégis belemegy a babavállalásba, annak ellenére, ha nem igazán akarja azt? Lesz egy gyermeke, akire nem vágyott. Ez sem neki, sem a gyermeknek nem jó. Senki számára sem fair helyzet.

Az ilyen apa nem lesz ott, ha a gyermeknek szüksége van rá, mert nem tudja kezelni a helyzetet. Az élet mindannyiuk számára szomorúvá válik, és általában azzal végződik, hogy a nő egyedülálló anya lesz. És az "én megmondtam..." ebben a helyzetben már semmit sem ér.

Azoknak a férfiaknak, akik valóban nem vágynak gyermeknek, olyan nőt kell választani, aki szintén nem szeretne babát. Mert ilyenek is vannak.

A gyermek nagy felelősség, egy életen át tartó kötelezettség - nem olyan, mint venni egy kutyát. Legyünk tehát őszinték. Magunkhoz és a párunkhoz is. Csak ebben az esetben dönthetünk jól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.