A merev nyaktartás sms közben veszélyes

Te is "szöveg-nyaktól" szenvedsz?

Kényelmetlen probléma vehet erőt azon, aki túl sokat sms-ezik: már nemcsak az ujjakkal lehet gond, hanem a nyakkal, sőt a testtartással is.

2011.10.08 09:00ma.hu

A rendszeres és gyakori sms-írást a mobiltelefonokon a nyakunk is megsínyli - az újonan felfedezett problémát "szöveg nyak"-ként is emlegetik.

Azért alakul ki, mert a szöveg pötyögése közben mereven egy irányba tartjuk lefelé a fejünket, ami túlfeszíti a nyakban a szöveteket és az ízületeket. Mindez nemcsak fejfájást okozhat, de váll- és csuklóproblémákat is.

Rachael Lancaster brit csontkovács elmondta, páciensei közül nem egy fordult hozzá a furcsa megerőltetés okozta, ismétlődő panaszok miatt. A "szöveg nyak" a hosszú ideig tartó, egy pontra fókuszálás eredménye, melynek során kissé lefelé hajtott állapotban van a fej.

Mióta az okostelefonok és a táblagépek is népszerűek, nő a nyakproblémák száma is. Lancaster, aki egy Leeds-i klinikán rendel, nem titkolja, hogy a "szöveg nyak" maradandó, ízületi gyulladásos degenerációhoz is vezethet, ha nem kezeltetik.

Mindenki, aki hasonló panaszokat tapasztal magán, melynek köze lehet a gyakori sms-íráshoz és természetellenes tartáshoz, kérjen orvosi véleményt.

Lancaster szerint úgy kell elképzelni a dolgot, mintha 10 percig mozdulatlanul ülnénk a bokánk oldalán. Ez kényszeredett tartás, mely miatt merevnek érezzük majd a lábat és fájdalmat érzünk, ha normális pozícióba helyezzük vissza magunkat.

"Hasonló dolgot művelünk a nyakunkkal - mondta. - Sőt, a nyak miatt a testtartás is megváltozik, komoly problémákat teremtve a nyakhoz kapcsolódó területeken."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.