A hát, a térd, a váll - szinte mindenkinek fáj!

Mindennapi megerőltetéseink - mit tehetünk a fájó ízületért?

Minél kevesebbet mozgunk, testünk annál merevebb, nehézkesebb lesz - különösen az irodai dolgozók panaszkodnak sokat manapság a tartásukra, ízületi problémákra, nyak-váll és hát fájdalmakra. Van megoldás?

2011.04.06 10:50ma.hu

Miközben az iroda asztalnál ülünk, számítógépen dolgozunk, írunk, olvasunk, az állandóan egyforma - és többnyire nem jó - tartástól a testünk bemerevedik, a mozgáshiány kikészíti, egyre több mindenünket fogjuk fájlalni.

A szakértők azt tanácsolják: változtassunk gyakran pozíciót! Ez még a tévénézésre is igaz. Sokszor halljuk azt a tanácsot is, hogy munka közben keljünk fel, járjunk egyet, tartsunk szünetet. Ez valóban hatékony - nemcsak mozgunk, de agyunkat is kiszellőztetjük egy kicsit.

A nem kellő mennyiségű mozgás hatására nemcsak merevség, de reumás ízületi gyulladás, duzzanat is kialakulhat az ízületekben. Az osteoarthritis a térdfájdalom leggyakoribb okozója, leginkább az ízületek kopása, elhasználódása az oka. Igen sokan szenvednek tőle.

Fájdalmakat okozhat a rheumatoid arthritis - ez gyulladásos eredetű, mely az immunrendszer működésének köszönhető. Károsítja az ízületi tokot és a porcot.

Védjük az ízületeket!


Az ízületek védelme egész életünk során fontos. Egy sérülés könnyen hosszútávú problémát okoz. Ezért ha például olyan sportot űzünk, amelynél a térd, a váll, a könyék sérülhet, viseljünk védő felszerelést!

Aki túlsúlyos, annak nagyobb az esélye az ízületi sérülésekre is - hiszen nagyobb teher van rajtuk. Figyeljük meg, hogy néhány kiló leadásával is könnyebben mozgunk, és enyhülnek a panaszaink. Különösen a térdeknek tesz jót, ha a nyomás csökken rajtuk...

A nyújtó gyakorlatok a szakértők szerint nem túl jók edzés előtt. A túlnyújtott ízületek sérülést eredményezhetnek, különösen az arthritis-ben szenvedők esetében. Jobban tesszük, ha olyan bemelegítést választunk, mely mozgásforma hasonlít ahhoz, amilyen gyakorlatot fogunk majd végezni - csak lassúbb formában.

Mi a legjobb az ízületeknek?


Az ízületek megfelelő karbantartása számára az úszás és a biciklizés a legajánlottabb. Az ugrálós, megerőltetőbb gyakorlatok során jobban sérülhetünk.

Az izmokra azonban ráerősíthetünk az ízületeknél, ez is jól védi őket. A gyenge izmok növelik a térd osteoarthritis kialakulásának esélyét. Naponta érdemes átmozgatni teljesen az ízületeket, személyi edző segítségét is kérhetjük, hogy javasolja a legmegfelelőbb gyakorlatokat.

Minden esetben fontos, hogy aki arthritis-től szenved, mindig kérje ki az orvosa tanácsát. Arra is figyeljünk oda, hogy - bár egy edzés után természetes, hogy érzékenyek - ha 48 órán túl is fájdalmaink vannak, ízületeinket túlerőltettük!

Fontos az egyensúly

Ahhoz, hogy ízületeinket karban tartsuk, nem árt, ha az egész testünkkel ezt tesszük. Az erős hátizom és hasizom is fontos, hogy testünk egyformán kiegyensúlyozott legyen.

Étrendünket is alakítsuk aszerint, hogy ízületeinknek is jót tegyünk. Fogyasszunk sok halat, melyben Omega 3 zsírsav van: az ízületeket egészségesen tartja, és csökkenti a gyulladást, az ízületi fájdalmak fő okozóját.

Igyunk elég tejet, hiszen a kalciummal és a D-vitaminnal igen sokat tehetünk a csontok erősségéért. A zöld leveles zöldségek, így a brokkoli, a kel is remek kalciumforrások.

Mindennapi megerőltetés


Nemcsak az a fontos az ízületek szempontjából, hogy helyes tartást alakítsunk ki a munkánk során. Abba valószínűleg kevesen gondolunk bele, hogy még a naponta végzett megerőltetések - a táskák állandó cipelése, sőt az emelés is - gondot okoznak.

Lehetőség szerint ne cipeljünk magunkkal túl sok dolgot, ha ez nem lehetséges, viseljünk olyan táskát, melyen jobban eloszlik a súly, és nemcsak egyik oldalunkra, karunkra terhelődik.

Az ízületi fájdalmakra egyébként célszerű hideg vagy jeges borogatást tenni és 20 percig a fájó testrészen tartani. A jeget közvetlenül sose helyezzük a bőrre, tekerjük bele valamibe, és így használjuk borogatásként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.