Depressziós, szorong, fáj

Az ízületi gyulladás az alvást is rontja

A sokízületi gyulladás jelentősen rontja az érintettek alvási minőségét is, különösen ha nem megfelelően oldották meg a fájdalom csillapítását, vagy a páciens depressziós, szorong - állapították meg egy nagyszabású felmérés nyomán amerikai kutatók.

2010.10.18 14:56MTI

A baltimore-i (Maryland) Johns Hopkins orvosi egyetem munkatársai 23 134 felnőtt adatait elemezve jutottak arra az eredményre, hogy csaknem minden negyedik sokízületi gyulladásban szenvedő páciens alvászavarral is küzd.

Az artritiszes emberek háromszor nagyobb valószínűséggel számoltak be a 2007-es felmérésben valamilyen típusú alvászavarról, mint azok, akiknek nem volt ilyen problémájuk.

A problémák között volt az elalvás nehézsége, a napközbeni aluszékonyság vagy a hat óránál rövidebb napi alvás.

A tanulmány az Arthritis Care and Research című szakfolyóiratban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.