A teflon egyik összetevője megbetegíthet!

Miben süssük a tojást? Ízületi gyulladás lehet a jutalmunk

A szennyezett ivóvíznek kitett felnőttek nagyszabású vizsgálatából az derült ki, hogy a teflonban található egyik mesterséges vegyület magas szintje a vérben az ízületi gyulladás megnövekedett kockázatával áll összefüggésben.

2011.07.19 19:00medipress.hu

A kutatók kimutatták, hogy azokban az emberekben, akiknek vérében a legmagasabb a perfluoroktanoát (PFOA) szintje, közel 40 százalékkal magasabb az ízületi gyulladás kialakulásának valószínűsége, mint azokban, akikben alacsonyabb a vegyület szintje.

Dr. Kim Innes és a Nyugat-Virginiai Orvostudományi Egyetem kutatói közel 50 ezer ember adatait vizsgálták Ohio és Nyugat-Virginia bizonyos területein, ahol egy vegyi üzem perfluoroktanáttal és perfluoroktán-szulfonáttal szennyezte az ivóvizet, mely két vegyületet az edények tapadásmentes bevonatának előállításához használják.

Mindkét anyag „makacs szerves szennyező anyag”, vagyis évekig megmarad a környezetben és az emberi szervezetben. Mindkét vegyületről kimutatták, hogy az emberi és állati immunrendszerre is hatást gyakorol, a gyulladás és más funkciók tekintetében, amelyek összefüggésben állnak az arthritisszel.

Az arthritisz egy degeneratív ízületi betegség, amelyet fájdalom, merevség és csontkárosodás jellemez.

Az elemzésből az derült ki, hogy a legmagasabb PFOA szinttel rendelkező felső 25 százalék az ízületi gyulladás 20 százalékkal nagyobb kockázatával rendelkezett, mint a csoport alacsonyabb szinttel rendelkező alsó negyede.

Meglepő módon azonban a perfluoroktán-szulfonát esetében éppen az ellenkezőjét mutatták ki, vagyis a legmagasabb szinttel rendelkező személyekben 25 százalékkal alacsonyabb volt az arthritisz kockázata, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkezőkben.

A kutatók úgy vélik, hogy ez a jelenség a PFOS gyulladáscsökkentő hatásának tudható be. Mivel Ohio és Nyugat-Virginia térségében sokan ki voltak téve az ivóvízbe került vegyületek hatásának, a kutatók szerint fontos, hogy a továbbiakban is ellenőrizzék az érintett népesség egészségi állapotát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.