Szívroham után tilos ismét rágyújtani!

Ha újra elővesszük, ötször nagyobb eséllyel jön a halál

Szívroham után a dohányzásról való leszokás bárminél nagyobb előnyökkel jár a betegek számára, ám ha ezzel szemben a kórház elhagyása után újra kezdik a dohányzást, ugyanezek a betegek a halálozás ötször nagyobb kockázatának lehetnek kitéve.

2011.07.29 19:00medipress.hu

Azokban az emberekben, akik visszaszoktak a dohányzásra az után, hogy akut koronária szindrómával (ACS) kórházba kerültek, több mint háromszor nagyobb valószínűséggel haltak meg egy éven belül, mint azok, akik sikeresen leszoktak a dohányzásról - derül ki Dr. Furio Colivicchi, a római San Filippo Neri kórház kutatójának tanulmányából.

A szakemberek szerint a dohányzás abbahagyása hasonló életmentő hatással jár az akut koronária szindrómás betegek számára, mint a felírt vérnyomás- és koleszterincsökkentő gyógyszerek szedése.

Colivicchi munkatársaival során 1294 beteget vizsgált, akik bevallásuk szerint ACS-val történő kórházba kerülésük előtt rendszeresen dohányoztak.

A kórházi tartózkodás alatt az összes beteg abbahagyta a dohányzást. A kutatók kikérdezték a betegeket dohányzási szokásaikról a kórházból való távozás után egy, hat és tizenkét hónappal: az első év végére összesen 813 páciens szokott vissza.

Kilencvenheten haltak meg egy éven belül, és a halálozások közül nyolcvanegyet valamilyen szív-érrendszeri megbetegedés okozott. Az American Journal of Cardiology szaklapban közölt tanulmány eredményei szerint a dohányzás újrakezdése háromszorosára növelte a halálozás kockázatát azokhoz viszonyítva, akik nem szoktak vissza a dohányzásra. Ráadásul minél korábban botlik meg valaki, annál nagyobb valószínűséggel halt meg egy éven belül.

Azokban, akik a kórházból való távozás után tíz napon belül visszaszoktak, ötször nagyobb volt a halálozás kockázata, mint azokban, akik nem szoktak vissza egyáltalán. Nagyon kevesen szoktak vissza a dohányzásra azok közül, akik hat hónapig kibírták cigaretta nélkül.

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a kórházaknak és a biztosítóknak együttműködve arra kellene törekedniük, hogy átfogó dohányzásellenes programokat hozzanak létre, amelyekkel segíteni lehet a betegeket a kórházból való távozás után.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.