A cigisek kevésbé szorultak műtétre

Na tessék: óvja az ízületeket a dohányzás?!

A dohányzás számos problémát, komoly betegségeket okoz - kutatók szerint ugyanakkor van, amire nincs rossz hatással...

2011.07.12 14:50ma.hu

A cigarettának rengeteg hátránya van. Meredeken emeli a rákos megbetegedések, a szívbetegség, a stroke kialakulásának esélyét, akárcsak a fiatalon elhalálozásét.

Ám egy új kutatás szerint, ha ezeket elkerüljük, a dohányzás egy dolog szempontjából nem káros: nem lesz szükségünk ízületi kezelésre, operációra.

Különösnek hangzik, ám a közel 11 ezer idősebb, ausztráliai embert vizsgáló tanulmány kimutatta: minél hosszabb ideje dohányzott egy férfi, annál kevésbé volt szüksége műtétre, amely a csípőt vagy a térdet érintette, és többnyire az arthritis következtében szorultak operációra.

Azok, akik 48 évig vagy több ideig dohányoztak, azaz felnőtt életük nagy részében, 42-51 százalékkal (kortól függően) kevesebben szorultak műtétre, mint azok, akik sosem gyújtottak rá cigarettára - állapította meg a Arthritis & Rheumatism című lapban megjelent tanulmány.

A korábbi tanulmányok hasonló eredményt hoztak, de ez az első, amely egyértelmű kapcsolatot mutatott ki a dohányzással töltött évek és az ízület-csere műtétek között - mondta el George Mnatzaganian vezető kutató az ausztrál Adelaide egyetemről.

A szakember és kollégái nem tudják teljes mértékben megmagyarázni a dolog miértjét. Annyi bizonyos, hogy az elhízottság, a megrögzött, rendszeres, erőteljes edzések is hozzájárulnak az ízületek romlásához, az arthiris kialakulásához.

Ezek ritkábbak a dohányosok körében. A nikotin mindenképpen szerepet játszik a különös tényekben. Talán stimulálja a sejtek aktivitását, amelyek az ízületi porcokban találhatók, ami így segíthet csökkenteni az osteoarthritis súlyosságát - véli a tanulmány.

"Természetesen a dohányzás nem módszer az ízületek egészségének megőrzésére - mondja Mnatzaganian -, új megoldások és kezelési lehetőségek születnek hamarosan, de persze nem fogják a dohányzást is ajánlani."

Az arthiris és a dohányzás kapcsolatát alaposabban meg kell vizsgálni - véli Leigh Callahan arthritis-szakértő az Észak-Karolinai egyetem kutatója Chapel Hill-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.