Hátráltatják a leszokást a dohányos filmek

Veszélyesek a cigarettára gyújtó filmszereplők

Egy cigarettára gyújtó filmszereplő látványa hasonló cselekvésre ingerli a dohányosok agyát. A vizsgálatban funkcionális MRI-vel tanulmányozták 17 dohányos és 17 nem dohányos agytevékenységét olyan filmjelenetek láttán, melyekben dohányoztak.

2011.01.27 08:00medipress.hu

A dohányosok agya e képkockák láttán fokozott aktivitást mutatott a dohányzás mozdulatsoráért felelős agyterületen.

A kutatók, akiknek élén Todd Heatherton, a Dartmouth Egyetem vezető kutatója áll, a Neuroscience című lap január 19-i számában publikálták eredményeiket.

"Megállapításaink korábbi vizsgálatokat támasztanak alá, melyek szerint olyan filmekről kijőve, amiben cigarettáztak, a dohányosok nagyobb valószínűséggel gyújtanak rá, mint füstmentes jelenetek után." - nyilatkozta Heatherton, a Neurológiai Társaság sajtóközleményében.

"További kutatás szükséges annak megállapítására, hogy a filmekben látott dohányzás hatására az agyban lejátszódó reakciók visszaesést hoznak-e a leszokóban lévők számára." - tette hozzá.

Jótanácsok a leszokni vágyóknak

A leszokni vágyóknak gyakran tanácsolják, hogy kerüljenek más dohányosokat és lakásaikból távolítsák el a dohányzás kellékeit, de valószínűleg nem gondolnak arra, hogy elkerüljék a filmeket, amikben dohányoznak.

"Hosszú ideje köztudott, hogy a vizuális ingerek is drogok utáni sóvárgást okoznak." - mondja Scott Huettel, az agyi döntéshozatali folyamatok szakértője a Duke Egyetemről, aki a vizsgálatban nem vett részt.

"Ezek az eredmények egyre nagyobb bizonyítékát adják annak, hogy a függőséget nem csak a drogok maguk, hanem minden velük kapcsolatos kép és egyéb tapasztalat erősíti."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.