Vigyázat! Ne füstölögjön gyermeke előtt!

Agyhártyagyulladást okozhat a passzív dohányzás

Kimutatták, hogy a passzív dohányzásnak kitett gyermekek hajlamosabbak a meningococcus baktériumok által okozott súlyos agyhártyagyulladásra, mint azok, akiknek szülei nem dohányoznak.

2010.12.16 18:00medipress.hu

Emellett Chien-Chang Lee és kollégái a Harvard Egyetemen Közegészségügyi Tanszékén egy lehetséges kapcsolatot is felfedeztek a passzív dohányzás és a pneumococcus okozta tüdőgyulladás illetve a Haemophilus inluenzae B okozta fertőzés között.

A pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) a tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója, a Haemophilus inluenzae B elsősorban gyermekekben okoz tüdő- ill. agyhártyagyulladást.

Az agyhártyagyulladás

A fertőződés leggyakrabban úgy jön létre, hogy a baktériumok a légutakban megtelepednek, ott gyulladást keltenek, a gyulladt nyálkahártyán keresztül a véráramba, majd az agyvízbe kerülnek, ahol a betegséghez vezető összetett történéseket indítanak be.

A kutatók a szakirodalom áttanulmányozásával összesítették azoknak a tanulmányoknak az eredményeit, melyek a súlyos bakteriális fertőzések előfordulását hasonlították össze passzív dohányzásnak kitett gyermek és azok között a gyermekek között, akiknek környezetében nem dohányoztak.

Azt találták, hogy a passzív dohányzás megkétszerezi a meningococcus okozta fertőzés valószínűségét.

A pneumococcusok és a Haemophilus influenzae B okozta fertőzés valószínűsége is nő, de ez lehet a véletlen műve is, mivel viszonylag kevés tanulmány foglalkozik ezekkel.

A tanulmány szerint a passzív dohányzásban kitett gyermekek orrváladékában a meningococcusok (Neisseria meningitidis) és a pneumococcusok mennyisége emelkedett.

Ezek a kórokozók normálisan is jelen vannak az orrváladékban, de általában olyan alacsony számban, hogy nem okoznak fertőzést.

A hatás általában erősebb volt a 6 év alatti korosztályban. Az eredmények azt sugallják, hogy ha a gyermekek szülei abbahagyják, a dohányzást vagy legalább otthon nem dohányoznak, akkor az ezek a kórokozók által okozott fertőzések száma csökkenthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.